CITIT-AȚI OARE ”Omul în căutarea sensului vieții” de VIKTOR E. FRANKL?

De când mi s-a recomandat ”Omul în căutarea sensului vieții”, am simțit că trebuie să o citesc. Că e pentru mine. La fel ca orice muritor, și eu am avut și încă mai am, uneori, dileme existențiale. Momente când mă întreb: ”încotro?”. Măcar de dragul acestora și dintr-un impuls nestăvilit de curiozitate terapeutică, am parcurs cartea ilustrului psihiatru Viktor Frankl. A urmat reflecția…

Ca orice carte bună care te ademenește la citire, ”Omul în căutarea sensului vieții” te lasă, după fiecare bucată lecturată, cu o nevoie de reflecție care se cere apăsat și adânc în lăuntric. Cartea începe cu experiențele autorului din lagărele de concentrare. Nu, din păcate nu a fost prezent acolo în interes profesional (sau mai bine zis, nu numai), ci a fost deținut în cel de-al doilea război mondial în mai multe locuri destinate asfixierii totale (sufletești și trupești). Frankl a rezistat, Frankl și-a continuat munca și acolo, un teren propice pentru formația sa.

A conviețui alături de perspectiva morții zilnice și alături de persoane care mor lângă tine zi de zi, în felurite moduri, este o experiență ce merită lăsată posterității. Într-un fel, traiul în lagăr i s-a potrivit mănușă derulării profesiunii sale. Nu, Frankl nu a fost un oportunist. Și nu a fost ușor. Frankl a trebuit să fie totodată pacient și doctor pentru sine însuși și pentru alți deținuți. Au existat agresiuni, lipsuri și deznădejde, iar sensul vieții devenea pentru el și ceilalți, o adevărată provocare.

omul-in-cautarea-sensului-vietii_1_fullsize

foto: elefant.ro

Ulterior, clasificând căile pe care se poate accede la găsirea sensului vieții, Viktor Frankl a elaborat trei poteci importante: 1). înfăptuind ceva (o faptă), realizând o operă, o misiune, etc. – VALORI CREATOARE; 2) trăind o experiență (a binelui, frumosului, adevărulului din natură sau cultură) sau cunoscând pe cineva în intimitatea ființei sale, iubindu-l – VALORI EXPERIENȚIALE; 3).prin atitudinea pe care o putem lua în ciuda adversităților sau/și a unei suferințe de neschimbat, făcând apel la puterea sfidătoare a spiritului omenesc, care este capabil să transforme o nenorocire, o suferință, într-o realizare personală – VALORI ATITUDINALE. Vă las pe voi să decideți ce l-a stârnit pe psihiatru pe mai departe, cu toate că seva motivului se găsește numai în carte. Și e minunată.

Frankl a fost nu numai un luptător, ci și un inovator. Partea a doua a cărții se centrează pe ramura științifică pe care a clădit-o el însuși și pe care a experimentat-o pe sine: logoterapia (terapia prin sens). A treia mare școală vieneză de psihoterapie[1]. O realizare de o asemenea anvergură a necesitat cunoaștere temeinică dinspre interior spre tot ce există.

Căutarea sensului reprezintă motivația primă a omului în viață, iar nu o <<raționalizare secundară>> a pornirilor sale instinctuale. Unicitatea și specificul sensului constau în faptul că acesta trebuie și poate fi îndeplinit numai de către omul însuși. Numai astfel conceptul capătă semnificația care îi va satisface omului voința sa de sens (”Omul în căutarea sensului vieții”, Viktor E. Frankl, p.111).

Referitor la motivația personală cu privire la acest volum, aș dori să menționez doar faptul că împlinirea pe care ți-o conferă un model de viață bine echilibrat, nu se compară cu nimic. Volumul e o carte care te mișcă, îți pune conștiința-n mișcare spre scotocirea tuturor cotloanelor care te compun activând ceea ce autorul a denumit, atât de sublim în postfață, acel optimism tragic… tragic, dar necesar. ”Păcătuiți” și cu câte o carte de psihologie! Ajută. Deschide lumi. Sensul fie cu voi!

Mostre de filosofie Frankliană:

  • Credința într-un nucleu sănătos al ființei umane (nucleul noetic al omului) este baza psihoterapiei frankliene.
  • Scopul principal este de a ajuta persoana să devină conștientă de resursele nucleului ei sănătos și de a o ajuta să folosească aceste resurse, chiar să le dezvolte.
  • Viața nu ne datorează fericirea, dar ne oferă un sens.

Omul în căutarea sensului vieții

VIKTOR E. FRANKL

editura Meteor Press, 2014 (reeditare), 169 pagini

la acest articol s-au folosit și fragmente de pe Wikipedia.

[1] După psihanaliza lui Fred și psihologia individuală a lui Adler

viktor-franklsss

foto: lovingphilosophy.wordpress.com

Anunțuri

4 gânduri despre „CITIT-AȚI OARE ”Omul în căutarea sensului vieții” de VIKTOR E. FRANKL?

    1. Punctul de pe ”i”, Sorina. Mulțam fain! 🙂

  1. Una din cărţile pe care le am trecute la lecturi viitoare. Felicitări pentru articol! 🙂

    1. Mulţumesc mult! Sper să-ţi placă scrierea lui Viktor Frankl. Chiar merită citită! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close