Simfonia culturii – 23.

SIMFONIA CULTURII-page-001

EDVARD GRIEG

Rezumat

     Edvard Hangerup Grieg (15 iunie 1843 – 4 septembrie 1907) a fost un compozitor și-un pianist norvegian. Este considerat, unanim, drept unul dintre compozitorii fruntași ai erei Romantice. Muzica sa este parte din repertoriul standard internațional al acestui curent. Felul în care transpunea folclorul norvegian în propriile compoziții a pus muzica Norvegiei în spectrul internațional. Grieg are merite la fel de importante în acest sens, precum au avut Jean Sibelius și Antonin Dvořák în Finlanda, respectiv Boemia.

     Edvard Grieg este văzut atât ca un naționalist, cât și ca un cosmopolit prin orientarea sa în muzică. S-a născut și a murit în Bergen, dar, întreaga sa viață, a călătorit de-a lungul și de-a latul Europei. Acesta-și considera muzica atât o expresie a frumuseții vieții rurale norvegiene, cât și a culturii europene, ca întreg. Este personalitatea cea mai celebrată din Bergen, deținând cele mai multe statui cu imaginea sa și numeroase entități culturale denumite după numele său: cea mai mare clădire din Bergen (Hala Grieg), cea mai performantă școală de muzică ( Academia Grieg), corul profesionist Edvard Grieg, cât și cel mai mare hotel al orașului (Quality Hotel Edvard Grieg) sau un dezvoltator de tehnologia muzicii ( Grieg Music).

     Edvard Grieg are un muzeu dedicat moștenirii lăsate de el în orașul Troldhaugen.

grieg-edvard-516a987e58468
foto: fanart.tv
Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.
Publicitate

6 răspunsuri la “Simfonia culturii – 23.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: