Hai să ne vedem sâmbătă seară…într-o gară

Gări de poveste este emisiunea care m-a determinat să reînviu o rubrică abandonată a blogului, ”Telesperanța”, ocupându-mi după-amiezele de sâmbătă seară într-un stil cultural… cu plăcere.

Emisiunea găzduită și realizată de TVR și-a avut premiera pe 17 octombrie cu o ediție expusă de cei doi prezentatori ai săi, Cătălin Ștefănescu și Marina Constantinescu. În afara acestei ediții princeps, toate celelalte sunt prezentate, pe rând, de unul dintre cei doi amfitrioni ai emisiunii, pe o anumită tematică-traseu.

Ca telespectator îndrăgostit din copilărie de tot ce înseamnă și cuprinde  conceptul de tren, m-am declarat mai mult decât mulțumit de ideea emisiunii care, pe mine, nu m-a dezamăgit până acum. Discuțiile nu se restrâng la nivel pur tehnic (nicidecum), ci ele depășesc granița formală a construcției numită gară, trecând în plan cultural și civilizațional de fiecare dată când au ocazia…adică la fiecare ediție. Cum altfel să fi aflat atâtea lucruri minunate despre trenul regal, de exemplu? Despre fosta gara regală de la Cotroceni, despre noblețea motivului care a stat la baza castelului Peleș de la Sinaia, despre minunile și dezastrele cazinoului de aici și despre frumoasa gară sinăiană.

În a doua ediție, de exemplu, s-a discutat despre prima linie de cale ferată, căci, în octombrie 2015 se împlinesc 146 de ani de la prima călătorie cu trenul pe teritoriul Principatelor Unite. 31 octombrie 1869, ruta Bucureşti – Giurgiu.

Marina-si-Catalin-Gari-de-poveste-TVR-1_tb730

foto: paginademedia.ro

Sunt multe subiecte frumoase abordate în această emisiune culturală, de care aveau nevoie telespectatorii puțini, dar buni, amatori de cultură.

În altă ediție, se trece din Regat în Transilvania, și se spun poveștile gărilor din Cluj, Teiuș și Oradea.

La Oradea, Cătălin întâlneşte două supravieţuitoare ale Holocaustului. Vioara Braun şi Olga Gavor au trăit în ghetoul din Oradea, iar în martie 1944 au fost transportate cu vagoane de marfă la Auschwitz. Au scăpat cu viaţă, printr-un concurs de împrejurări favorabil.

 

Emisiunea Gări de poveste este structurată în 12 episoade, dintre care au mai rămas doar trei, spre difuzare. Ultima ediție va fi difuzată, cel mai probabil, spre mijlocul lunii ianuarie 2016.

Gările noastre, poate că nu sunt îngrijite așa cum trebuie, întotdeauna, dar au la bază o istorie savuroasă cu iz național.

Haideți s-o descoperim sâmbătă seară!

GĂRI DE POVESTE – sâmbătă, ora 17.00, pe TVR 1 și TVR HD

vezi edițiile anterioare, aici

mai multe detalii despre subiect, aici

youtube

foto: youtube.com

 

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Hai să ne vedem sâmbătă seară…într-o gară&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s