Malad, neobosita călătorie din noi…

 

Dintotdeauna mi-au plăcut romanele despre căutări identitare, cele în care se ridică o problemă prin însăși natura personajului sau a personajelor, cum este cazul de față. În Malad, aproape toată lumea își preia o identitate de rezervă, de ieșit prin lume, cum s-ar zice, prezentându-și cea mai frumoasă versiune a sinelui, dintre cele posibile. Ca-n viață.

Nu am recenzat niciodată un roman de debut, dar acesta trebuia să fie o excepție. De ce? Pentru că e prea ofertant și complex ca să treacă nebăgat în seamă. Malad (editura Herg Benet) reprezintă debutul în literatură al lui Alexandru Voicescu, în anul ce tocmai a trecut, cu un material furtunos despre regăsiri și despre natura ambivalentă a ființei umane. Ridicând ștacheta destul de sus, încă de la început, autorul susține, în cele 16 capitole ale romanului, la cote maxime, o poveste labirintică în care nu ai voie să te odihnești. Nu. Autorului nu-i este ”milă” de cititori și îi poartă în diferite lumi și/sau proiecții imagistice, pentru ca mai apoi, să-i întoarcă… dar mereu altundeva. Cum ar putea un roman, ca acesta, să nu fie unul al căutărilor? Comportamentul e identic.

Am primit cartea de față prin intermediul unei persoane dragi, cu gusturi deosebite în ceea ce privește literatura actuală. Ceea ce m-a obsedat, aproape, de la bun început, a fost coperta, care are, într-un fel, un strigăt mut încrustat în ea. Un strigăt ce provine, poate, din obscuritatea ce înconjoară personajul feminin înfățișat pe copertă. Cine e Malad? Ce e? Există?

Imediat după citirea romanului, strigătul dispare și tot ce mai rămâne e un mare gol… întrebările au acest caracter, de a lăsa goluri și de a veni cu o necesitate. De umplere. În cazul Malad, căutările și frământările continuă și după finalul deschis al romanului. Ceea ce rămâne în spate, după coperta 4, e o mare portiță deschisă. Alexandru Voicescu reușește să creeze o altă lume după terminarea lecturii. Cred că aceea e adevărata căutare, de fapt. Cea care ne aparține nouă, fiecăruia. Căutarea propriilor noastre lumi.

Coperta-Malad

foto: hergbenet.ro

Strict despre construcția acțiunii și a temelor din roman, ar fi de menționat combinația fericită între alegerea unor situații-sâmbure din trecut (bogomilismul), și germenii lor aduși pe terenul zilelor noastre. Readucerea în actualitate a unei forme de exprimare religios-politice din vremuri străvechi, condimentată cu nuanțele romanțate și necesare ale unei scrieri de succes, face din Malad, o alegere ideală pentru un public numeros.

Fie că treci, virtual, prin Praga, Lausanne, Milano sau prin Banatul sârbesc, în povestea lui Alex. Voicescu, contratimpul dictează rimul cardiac cu care se citește povestea lui Andrei alături de Ioana, Eliza, sau alături de gemenii Bedros/Amarillo. Un soi de road-novel în care oniricul poartă amprenta realităților unor sumedenii de personaje din text, cu un parcurs răscolitor spre o destinație posibilă. Asta mi-a plăcut cel mai mult la Malad și pentru asta-l recomand, cu căldură. Călătoria. Fascinația ei. Destinația o alegem noi.

Publicat de Mihai

Cotea Mihai, autor

Alătură-te conversației

4 comentarii

  1. Nu am de unde ști dacă mi s-ar potrivi cititul acestei cărți, în condițile în care sunt din ce în ce mai selectiv cu timpul alocat lecturilor, dar chiar m-ai făcut curios. Până la urmă acesta este rostul unei cărți, să lase spațiu de manevră cititorului…libertate.

    1. Dacă am reușit să-ți trezesc curiozitatea, eu mă declar mulțumit. Fiecare are propriul sistem de selecție, de gustibus, așa că… las la latitudinea fiecăruia să aprecieze sau nu o lectură. Asta e libertatea de care ziceai. Mulțumesc de comentariu!

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Allexyanna

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough. Albert Einstein

MOARA DE VÂNT

BLOG UMORISTIC |"Omenirea are o singură armă cu adevărat eficientă, iar aceasta este râsul" - MARK TWAIN

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

Cu trompa prin cărți

Identitate mai presus de identitate

MUST READ magazine

Un nou orizont, o altă viaţă!

Perception

Until I know this sure uncertainty, I'll entertain the offered fallacy.

Delusional Bubble

Life is a bubble, Make it as delusional as possible!

Con seis ruedas

Un diario viajero de una vuelta al mundo particular.

Puf de păpădie

Îmi lipsești la fiecare bătaie a inimii, la fiecare clipire, în fiecare secundă și în fiecare moment al zilei!

clipe de reverie

un blog despre acele momente pe care ai vrea să le prelungești într-o eternitate, dar și despre momente de încercare

g6ndbun

„Un gând frumos e ca o biserică în care omul își odihnește sufletul.” (Regina Maria)

StudioColoriage

Colouring Art by Alex Burda

SCRIPTEUM

Blog de escritura

Lifenvi

Live life in a livable environment.

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez.”

%d blogeri au apreciat: