Malad, neobosita călătorie din noi…

 

Dintotdeauna mi-au plăcut romanele despre căutări identitare, cele în care se ridică o problemă prin însăși natura personajului sau a personajelor, cum este cazul de față. În Malad, aproape toată lumea își preia o identitate de rezervă, de ieșit prin lume, cum s-ar zice, prezentându-și cea mai frumoasă versiune a sinelui, dintre cele posibile. Ca-n viață.

Nu am recenzat niciodată un roman de debut, dar acesta trebuia să fie o excepție. De ce? Pentru că e prea ofertant și complex ca să treacă nebăgat în seamă. Malad (editura Herg Benet) reprezintă debutul în literatură al lui Alexandru Voicescu, în anul ce tocmai a trecut, cu un material furtunos despre regăsiri și despre natura ambivalentă a ființei umane. Ridicând ștacheta destul de sus, încă de la început, autorul susține, în cele 16 capitole ale romanului, la cote maxime, o poveste labirintică în care nu ai voie să te odihnești. Nu. Autorului nu-i este ”milă” de cititori și îi poartă în diferite lumi și/sau proiecții imagistice, pentru ca mai apoi, să-i întoarcă… dar mereu altundeva. Cum ar putea un roman, ca acesta, să nu fie unul al căutărilor? Comportamentul e identic.

Am primit cartea de față prin intermediul unei persoane dragi, cu gusturi deosebite în ceea ce privește literatura actuală. Ceea ce m-a obsedat, aproape, de la bun început, a fost coperta, care are, într-un fel, un strigăt mut încrustat în ea. Un strigăt ce provine, poate, din obscuritatea ce înconjoară personajul feminin înfățișat pe copertă. Cine e Malad? Ce e? Există?

Imediat după citirea romanului, strigătul dispare și tot ce mai rămâne e un mare gol… întrebările au acest caracter, de a lăsa goluri și de a veni cu o necesitate. De umplere. În cazul Malad, căutările și frământările continuă și după finalul deschis al romanului. Ceea ce rămâne în spate, după coperta 4, e o mare portiță deschisă. Alexandru Voicescu reușește să creeze o altă lume după terminarea lecturii. Cred că aceea e adevărata căutare, de fapt. Cea care ne aparține nouă, fiecăruia. Căutarea propriilor noastre lumi.

Coperta-Malad

foto: hergbenet.ro

Strict despre construcția acțiunii și a temelor din roman, ar fi de menționat combinația fericită între alegerea unor situații-sâmbure din trecut (bogomilismul), și germenii lor aduși pe terenul zilelor noastre. Readucerea în actualitate a unei forme de exprimare religios-politice din vremuri străvechi, condimentată cu nuanțele romanțate și necesare ale unei scrieri de succes, face din Malad, o alegere ideală pentru un public numeros.

Fie că treci, virtual, prin Praga, Lausanne, Milano sau prin Banatul sârbesc, în povestea lui Alex. Voicescu, contratimpul dictează rimul cardiac cu care se citește povestea lui Andrei alături de Ioana, Eliza, sau alături de gemenii Bedros/Amarillo. Un soi de road-novel în care oniricul poartă amprenta realităților unor sumedenii de personaje din text, cu un parcurs răscolitor spre o destinație posibilă. Asta mi-a plăcut cel mai mult la Malad și pentru asta-l recomand, cu căldură. Călătoria. Fascinația ei. Destinația o alegem noi.

Reclame

Publicat de Mihai

Nume: COTEA MIHAI Data & Locul nașterii: 11 februarie 1989, SIBIU Studii: licențiat în istorie; masterat de etnoturism, autor

Alătură-te conversației

4 comentarii

  1. Nu am de unde ști dacă mi s-ar potrivi cititul acestei cărți, în condițile în care sunt din ce în ce mai selectiv cu timpul alocat lecturilor, dar chiar m-ai făcut curios. Până la urmă acesta este rostul unei cărți, să lase spațiu de manevră cititorului…libertate.

    1. Dacă am reușit să-ți trezesc curiozitatea, eu mă declar mulțumit. Fiecare are propriul sistem de selecție, de gustibus, așa că… las la latitudinea fiecăruia să aprecieze sau nu o lectură. Asta e libertatea de care ziceai. Mulțumesc de comentariu!

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

DOI fără rost

Un alt început

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Lista Treptelor

Stari De Veghe

Lumen in mundo

Nimic nu este atât de surprinzător ca viața. În afară de scris. - Ibn Zerhani

Zwischen Immer Und Nie

What are the most profound words you've read?

Sinapse

Simple, dar cu viață

Drumul spre Mirhinia

Creații literare, impresii, locuri

Literatura pe tocuri

Te invitam in lumea misterioasa a cartilor!

Rânduri cu dichis

by Literatură pe tocuri

Blogaritm

Aici traiesti un timp in timpul meu.

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

intedismind

A book is a dream that you hold in your hand

Diana

Gânduri răsărite din frânturi de lumină.

Cuvinte ascuţite

Cultura la control!

A reader has no favourite book

(eco-friendly reading diary)

%d blogeri au apreciat asta: