Simfonia culturii – 25.

SIMFONIA CULTURII-page-001

TOMASO ALBINONI

Rezumat

     Tomaso Giovanni Albinoni (8 iunie 1671 – 17 ianuarie 1751) a fost un compozitor de origine italiană din perioada Barocă. Cu toate că în perioada vieții a fost cunoscut drept un compozitor de muzică de operă, astăzi, Albinoni este recunoscut, în special, pentru muzica sa instrumentală.

          Născut la Veneția, Albinoni a fost fiul unui comerciant de hârtie înstărit. A studiat, de mic, vioară și canto. Puține lucruri se cunosc despre viața sa, în special despre partea profesională.

     În 1694 a dedicat compoziția sa, Opus 1, viitorului cardinal Pietro Ottoboni (strănepot al papei Alexandru al VIII-lea). Cardinalul era, la vremea aceea, ceea ce astăzi se numește manager al altor compozitori din Roma, precum Arcangelo Corelli. Prima melodie a lui Albinoni a fost produsă în acel an, 1694, și s-a numit Zenobia,regina de Palmireni.

Posibil ca Tomaso Albinoni să fi fost angajat ca violonist de către Carol al IV-lea, duce de Mantua, căruia îi dedica, la 1700, colecția sa de cântece instrumentale, Opus 2. 1 an mai târziu apărea Opus 3, încununată de glorie și dedicată, de această dată, lui Cosimo III de Medici, duce de Toscana.

     1705 este anul în care Tomaso se căsătorește, urmând ca în perioada ce avea să vină, să cucerească succesul în mai multe orașe din actuala Italie, precum Geneva, Bologna, Mantua sau Napoli. Spre deosebire de alți compozitori, Albinoni a rămas independent pe plan muzical pe toată durata vieții, refuzând colaborarea și protecția bisericii sau a curții regale.

     În 1740, i-a apărut o colecție de sonate pentru vioară în Franța, presupunându-se, cu ceva vreme în urmă, că Albinoni murise, deja,  în acea perioadă, iar aceste opere erau postume. Se pare că Albinoni a mai trăit până în 1751, în obscuritate, la Veneția, murind, în acel an, de diabet.

Albinoni-Tomaso-01
foto: bach-cantatas.com
Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.
Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 25.&8221;

  1. Împarte judecând drept:

    În data de 13 februarie 2016, 20:02, „Colțul Cultural” a scris:

    > coltulcultural posted: ” TOMASO ALBINONI Rezumat Tomaso Giovanni > Albinoni (8 iunie 1671 – 17 ianuarie 1751) a fost un compozitor de origine > italiană din perioada Barocă. Cu toate că în perioada vieții a fost > cunoscut drept un compozitor de muzică de operă, astăzi, Albinoni” >

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s