Simfonia culturii – 26.

SIMFONIA CULTURII-page-001

JUVENTINO ROSAS

     Începuturi

     Juventino s-a născut cu obligația viorii. Lipsea acest instrument din familia sa. Tatăl său, Jesús, cânta la harpă, fratele său, Juan, la chitară, iar sora sa, Patrocinia, cânta vocal. Membrii familiei Rosas erau singurii muzicieni din Santa Cruz de Galeana (Guanajuato). Vioara lui Juventino scotea sunete atât de clare și plăcute, în ciuda manierei brute în care fusese confecționate, că tatăl său, motivat de talentul micuțului, îi duce pe toți membrii trupei să cânte în capitală. Ideea era ca ei să cânte melodii de salon pentru familiile bogate, dar, cu toate acestea, nu au succes la început. Un bandoneonist care cânta pe străzi se milostivește de ei (bandoneon = instrument asemănător acordeonului, dar fără butoane și cu un cadru lateral de formă pătrată sau rectangulară). Acesta le spune cât de importantă era aparența, mult mai importantă decât calitatea. Se cerea moda franceză, iar trupa Rosas, cu aspectul lor sărăcăcios, oferea, mai degrabă, un spectacol dezagreabil privirilor pretențioase ale bogătașilor.

     În urma insucceselor de care au parte, Juventino se angajează ca clopotar la biserica San Sebastian, iar noaptea, cântă în formația Los Elvira din bar în bar. Într-o seară, în urma unei insulte din partea unui bețiv, tatăl său nu mai rezistă și se ia la bătaie cu acesta. Tatăl sfârșește mort prin împușcare, iar fiul cel mare, Juan, îi împărtășește soarta, după ce încearcă, tardiv, să-l salveze.

Sfârșituri

     Juventino cânta la vioară în schimbul câtorva monede. Avea 12 ani și era deja orfan. Îi plăcea Verdi pentru amestecul de tragism și bucurie.  3 ani mai târziu, într-o zi de vară a anului 1883, se găsea la Mazatlán împreună cu perechea sa, Ángela. 24 august 1883. Cântarea din acea zi se anulează. În oraș mișună o epidemie de febră galbenă. Mulți oameni aveau să moară, printre care și Ángela, dar nu și Juventino.

     Se întoarce în Ciudad de México și cântă pe străzi. Un diletant, Manuel Espejel, crede în el și-l înscrie la Conservator, dar, la scurt timp, Juventino se plictisește. Nu vrea să-nvețe teorie muzicală. Pleacă alături de un amic într-un sat vecin. Începe să compună după ureche. Arii simple, mai mult destinate dansului. Creațiile lui prind la public. Avea 20 de ani, deja, și-i compunea un vals (”Carmen”), iubitei sale de atunci, iar aceasta, drept mulțumire, îi oferă un pian lui Juventino, pe care acesta avea să-l vândă. Toate damele bogate doreau o melodie de la Juventino în acea perioadă. Compune diferite melodii cu titluri melodramatice, printre care și celebrul său vals, Sobre las olas.

     În acea perioadă se îndrăgostește de Juana Morales, una dintre admiratoarele sale. Au loc discuții despre nuntă. Crezându-l un compozitor faimos, Juana are impresia că acesta câștigă bine (melodia ”Sobre las olas” încasează 200 de mii de pesos, dar la Juventino nu ajunge mai nimic deoarece în 1891, când a produs-o, a vândut drepturile partirurii casei Wagner y Levien pentru 45 de pesos). Juana îl părăsește, aflând de situația grea prin care trecea compozitorul. Juventino își găsește alinarea-n alcool, se înscrie-n armată și-și dorește să moară.

Călătorește la Morelia, cu un batalion, și acolo compune mazurka ”Junto a ti”. Dezertează în 1893, alăturându-se unei orchestre care pornește-n turneu în Statele Unite. Părăsește și acest grup și se alătură altuia, la Chicago, debarcă în Cuba, dar după câteva reprezentații dezastruoase, grupul se desființează. Juventino, care nu s-a despărțit de băuturile spirtoase în acest timp, ajunge să se îmbolnăvească de mielită, rămânând pe insulă. Moare devreme, într-o casă de caritate din Batabanó, pe 9 iulie 1894, la doar 26 de ani.

traducere după un articol milenio.com

juventino-rosas

foto: biografias.wiki

melodii

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close