Acolo. ”Vremea tornadei” – recenzie și ecou poetic

Zilele trecute am avut plăcerea să primesc o recenzie din partea unei bune prietene, Natașa Valentina Roman din Lipova, jud. Arad. Profesoară de română și poetă, totodată, Natașa a debutat anul trecut cu volumul  În palma Evei. Despre cartea ei puteți afla mai multe aici.

Țin să-i mulțumesc din suflet Natașei pentru frumoasa recenzie a cărții mele, și  mai ales pentru poemul ei,  Acolo, pe care l-a compus având ca punct de reper, romanul meu, Vremea tornadei. 

Acolo

mi-era foame şi frig

rătăceam pe străzile ochilor mei

gângurind a cald

mâinile mângâiau intunericul

cu aceeaşi speranţă

pe care o port cu mine

în zilele de marţi treisprezece

mi-era foame şi frig

căutam

acel ceva

nedefinit

măsurând arhitectural inaltimile

un fel de bildungsroman

cu final deschis

mi-era foame şi frig

până azi

în braţele tale

10074280856_dedd8cdd4c_o

foto: Flickr

 

RECENZIE

 

Romanul „Vremea tornadei” este complex şi analizează consecinţele dezastruoase ale deciziilor luate de personaje. Relaţiile dintre acestea sunt prezentate de către tânărul şi talentatul scriitor Mihai Cotea, având ca figură centrală MAMA.
Firele narative se întrepătrund, iar între actanţi se stabilesc nişte legături interesante: Dorina Lascu este mama rebelei Larisa, Vica este mama Mirabelei Lascu, care este mama micului Toni, Aneta este mama Dorinei Lascu. Mamele sunt cele care în acest roman influenţează destinul fiecăruia, ele salvează şi totodată trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru eşecurile copiilor.

Presată de datorii, Dorina Lascu, agent imobiliar, este hotărâtă să apeleze la orice „truc” pentru a vinde casa ipotecată a Vicăi. Ajutată de Andrei, angajatul băncii la care a fost ipotecată locuinţa, ea le prezintă potenţialilor cumpărători încăperile, crezând că a ales momentul potrivit, când nimeni nu este acasă. Prezenţa neaşteptată a micuţului Toni, care îi priveşte mirat pe necunoscuţii din casă, o va frământa puternic pe Dorina.

Toni, un băieţel de 11 ani, retras, îi povesteşte bunicii sale despre vizita necunoscuţilor, iar aceasta, alarmată, o anunţă telefonic pe fiica sa din Spania, Mirabela Stanca. Mama lui Toni, revenită în ţară pentru câteva zile, o va determina pe Dorina să abandoneze ideea vânzării casei respective. Horaţiu Lascu, soţul Dorinei, îl idolatrizează pe domnul Cozma, superiorul său, însă va alege să aibă un sfârşit tragic, după ce descoperă că firma la care a devenit partener nu a onorat comenzile.

Un cititor atent va observa anumite similititudini între personaje: atât Horaţiu cât şi Toni au fost crescuţi de bunici, părinţii fiind plecaţi în străinătate; prietenia dinte Toni şi Simina este asemănătoare cu cea dintre Dorina şi Horaţiu, deoarece ambii se cunosc din copilărie; Lili este fosta iubită a lui Horaţiu, ea contribuind la finalul tragic al acestuia, Andrei este fostul iubit al Dorinei, acesta fiind responsabil de schimbarea ei din tinereţe.

”Vremea tornadei”, romanul de debut al lui Mihai Cotea, este, după cum spune el, un roman al căutărilor. Majoritatea personajelor aflându-se, la momentul debutului acţiunii, într-un moment de rătăcire, din mai multe puncte de vedere. A ales acest titlu deoarece, şi-a imaginat că, atunci când lucrurile merg prost, într-un anumit sistem de valori, numai dărâmarea vechilor ziduri poate aduce şansa unui nou început. Aşa a apărut ”tornada”, metaforic vorbind, ca să dărâme baza greşită şi stâlpii strâmbi pe care creşteau valorile personajelor sale şi să aducă posibilitatea unei construcţii noi, mai trainice.

„Vremea Tornadei e un roman al căutărilor. Majoritatea personajelor din romanul meu se află, la momentul debutului acțiunii, într-un moment de rătăcire, din mai multe puncte de vedere. Am ales acest titlu deoarece, mi-am imaginat că, atunci când lucrurile merg prost, într-un anumit sistem de valori, numai dărâmarea vechilor ziduri poate aduce șansa unui nou început. Așa a apărut «tornada», metaforic vorbind, firește, ca să dărâme baza greșită și stâlpii strâmbi pe care creșteau valorile personajelor mele și să aducă posibilitatea unei construcții noi, mai trainice. Este vorba de vechea temă a noului început. Nimic nou sub soare, doar razele diferă, nuanțele, detaliile… dar totul e discutabil”, spune Mihai Cotea.

„Se spune că adevărata putere e în mâna mamelor. Aneta, Mirabela, Dorina, Vica, toate şi-au pus puternic amprenta asupra copiilor lor, iar influenţa lor se găseşte în fiecare adiere care a stârnit tornada”. (Vremea Tornadei)

Natașa Valentina Roman

 

Vremea tornadei coperta 1

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Acolo. ”Vremea tornadei” – recenzie și ecou poetic

  1. Felicitări Mihai! Dumnezeu să-ţi ajute să scrii cât mai multe cărţi şi muza să-ţi fie mereu aproape.
    O seară superbă îţi doresc şi numai bucurii! ❤ 🙂

    1. Mulțumesc, draga mea! Doamne ajută! Cele bune și la tine!! Zile minunate îți doresc! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

Onișoară Claudiu-Liviu Blog

Poezie, proză scurtă, articole, eseuri.

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

SCRIE! Nu sta degeaba că degeaba stai

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close