Simfonia culturii – 27.

SIMFONIA CULTURII-page-001

GIUSEPPE VERDI

Rezumat:

     Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (9 sau 10 octombrie 1813 – 27 ianuarie 1901) a fost un compozitor italian de operă.

     Verdi s-a născut la Busseto, într-o familie provincială de condiție medie. A călcat, de mic, pe calea muzicii grație susținerii unui maestru local. Verdi a intrat pe scena muzicală a operei italiene după persoane importante din branșă precum Bellini, Donzietti sau Rossini, ale căror creații l-au influențat considerabil transformându-l într-unul dintre compozitorii cei mai proeminenți din istorie.

     În anii tinereții, Verdi a fost simpatizant al mișcării de Risorgimento, de unificare a Italiei. Pentru o scurtă perioadă a participat, chiar, ca și candidat politic. Opera corală ”Va, pensiero” din simfonia sa vestită, ”Nabucco” (1842), dar și alte opere corale ulterioare, erau scrise în spiritul mișcării de unificare, însuși Verdi devenind apreciat ca reprezentant al acestui ideal național. Foarte rezervat din fire, Giuseppe Verdi nu a căutat să se integreze mișcărilor populare, astfel că, pe măsură ce a devenit celebru și înzestrat financiar, s-a retras încet din viața muzicală stabilindu-se în regiunea sa natală. Cu toate acestea, a surprins lumea muzicală când s-a reîntors în atenția acesteia, după succesul simfoniei ”Aida”(1871), cu alte trei capodopere – Requiem (1874), Otello(1887), Falstaff(1893).

     Simfoniile sale au rămas extrem de apreciate și de populare, în special cele trei vârfuri din perioada sa de apogeu: Rigoletto, Il trovatore și La traviata. 

     Bicentenarul aniversării sale, din anul 2013, a fost intens mediatizat și celebrat în media și prin reprezentații muzicale.

16561553661_e735bd96ac_o
foto: Flickr
Acest text din secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” e o traducere personală după un site Wikipedia de limbă străină.

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 27.&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s