Simfonia culturii – 29.

SIMFONIA CULTURII-page-001

ANTON BRUCKNER

Anton Bruckner (4 septembrie 1824 – 11 octombrie 1896) a fost un compozitor austriac cunoscut pentru simfoniile, misele și motetele sale. Acestea sunt considerate emblematice pentru faza finală a romantismului austro-german datorită limbajului lor armonic bogat, a caracterului profund polifonic și a lungimii considerabile. Compozițiile lui Bruckner au ajutat la definirea  radicalismului muzical contemporan prin disonanțele sale, modulațiile improvizate și prin armonie.

     Spre deosebire de alți compozitori radicaliști precum Richard Wagner și Hugo Wolf, denumit și copilul teribil al muzicii, Bruckner a arătat o umilință extremă față de alți muzicieni (ca Wagner în special). Dihotomia dintre Bruckner omul și Bruckner compozitorul îngreunează efortul biografic de a-i descrie viața într-un stil liniar.

     Lucrările sale, cu precădere simfoniile, au avut parte de detractori. Printre cei mai notabili se numără Eduard Hanslink și alți susținători ai lui Johannes Brahms care-i criticau lui Bruckner mărimea și repetițiile folosite în melodiile sale. De asemenea i s-au adus critici cu referire la obișnuința compozitorului de a-și revizui des operele, de a crea variante melodice pentru ca la final a șovăi în alegerea uneia singure.

     Pe de altă parte, Brucker a fost admirat de compozitori de marcă precum Gustav Mahler care l-a descris folosind cuvintele ”jumătate om, jumătate zeu”.

project1
foto: abruckner.com
Traducere și adaptare din limba engleză după un site Wikipedia.

Un răspuns la “Simfonia culturii – 29.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: