NIN- cutia cu comori a Croației

Micuțul orășel Nin aparține regiunii croate Zadar. Populația sa nu depășește 1250 de locuitori, dar povestea sa e una cu totul specială.

Din punct de vedere istoric, Nin a fost un important centru al Episcopiei Medievale Creștine din Regatul Croat. De la Nin se luau unele decizii importante și aveau loc întruniri la nivel înalt. Pentru acele vremuri ale secolului X, orășelul juca un rol important în politica regatului.

Pătruns pe poarta principală cu arcadă de piatră, după ce treci podul (care a devenit o emblemă a orașului) te încearcă o senzație ciudată. Poate pentru că Nin e situat efectiv pe o lagună de pe malul estic al Mării Adriatice, înconjurat de plaje nisipoase (o raritate a Croației). Istoricii susțin că zona Ninului a fost locuită încă din urmă cu 10.000 de ani (dar locația prezentă a orașului are ”doar” 3000 de ani).

pocetna-nin

foto: nin.hr

Dintre toate, reminiscențele romane par să rețină cel mai mult atenția privitorului. Felul în care au fost păstrate și puse în valoare aduc un plus de valoare.

rimski_hram2rimski_hram3

foto: nin.hr

Croații au început colonizarea  orășelului la începutul secolului VII, totuși, prima comunitate a fost formată de-abia la finele sec.VIII, început de IX. Nin a fost primul oraș regal croat, perioada de glorie apunându-i abia în secolul XIII. Din secolul IX, Nin devine sediul primului episcop croat. Episcopii care s-au perindat prin Nin au avut un cuvânt greu de spus în direcția culturii, politicii și religiei regatului.

După vinderea Dalmației Veneției (1409), Nin a ajuns sub controlul acesteia. Atunci începe o distrugere a orașului: exploatat economic și neprotejat militar, Nin nu avea mari șanse de supraviețuire. Orașul a fost distrus de două ori. (1571 și 1646). Guvernământul Veneției a dat ordin ca orașul să fie ars și distrus sistematic (zice-se pentru a-l sacrifica în fața turcilor ce veneau hotărâți să distrugă un obiectiv și mai mare: Zadarul- despre care voi scrie curând). Din păcate, o parte din monumente n-au mai putut fi salvate.

Destinația sa ca oraș turistic i-a adus salvarea după Al Doilea Război Mondial. Azi, orașul este vizitat zilnic de sute de turiști curioși să cunoască ”mica fortăreață medievală croată”. Un element element inedit al stațiunii de azi este biserica Sfintei Cruci ce datează din secolul X și poartă reputația de a fi ”cea mai micuță catedrală din lume”.

7253453

biserica Sfintei Cruci / ”cea mai micuță catedrală din lume”

foto: panoramio.com

2 răspunsuri la “NIN- cutia cu comori a Croației”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: