Simfonia culturii – 30.

 

 

SIMFONIA CULTURII-page-001

GUSTAV MAHLER

Rezumat:

Gustav Mahler (7 iulie 1860 – 18 mai 1911) a fost un compozitor austriac din perioada Romantismului târziu și unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale. Ca și compozitor s-a desfășurat între tradiția austro-germană a secolului al XIX-lea și modernismul începutului de secol XX. Statutul său de dirijor a fost net recunoscut de-a lungul vieții sale. Nu același lucru se poate spune și despre latura de compoziție. Muzica sa a trecut prin perioade vitrege după moartea sa, inclusiv a fost interzisă în perioada nazismului. După 1945, compozițiile sale au fost redescoperite și absorbite de o generație nouă de ascultători. Mahler devenea unul dintre cei mai promovați compozitori, poziție pe care și-o menține și-n secolul XXI.

     Născut în Boemia (pe-atunci parte a Imperiului Habsburgic), evreu vorbitor de limba germană, Mahler și-a descoperit darul muzical de timpuriu, ca mulți alții. În 1878 absolvă Conservatorul din Viena. 1897 îl găsește la conducerea Operei din Viena. De-a lungul anilor trăiți în Viena, Mahler (care se convertește la catolicism pentru a-și asigura postul) experimentează o serie de opoziții și ostilități din acea parte a presei care simpatiza cu curentul antisemit vremurilor. Cu toate acestea, producțiile sale inovative și insistența pentru menținerea standardelor la nivel înalt îi asigură o reputație frumoasă – unul dintre cei mai mari dirijori ai Operei.

Pentru o perioadă scurtă, spre sfârșitul vieții, conduce și Opera Metropolitană din New York și Filarmonica din New York.

Opera lui Mahler este relativ mică. Pentru mare parte din viața sa, compoziția a fost o activitate part-time, acesta câștigându-și existența ca dirijor. Operele lui sunt, în general, gândite pentru orchestre mari, coruri simfonice sau solo-uri de operă. Primite cu multe controverse, greu receptate de public, cu excepția unor opere precum Simfonia nr.2 și premiera triumfală a Simfoniei a opta în 1910.

În onoarea sa, la 1955, a fost creat Institutul Internațional Gustav Mahler.

Simfonia numărul 2

Simfonia numărul 8

Mahler-Gustav-12

sursa: bach-cantatas.com

Traducere și adaptare după un articol Wikipedia de limbă engleză: Mihai Cotea

Un răspuns la “Simfonia culturii – 30.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: