Omul și pasărea

autor & sursa: Nicoleta BM

 

Odată un Om a îndrăgit o pasăre. A îndrăgit-o atât de tare, încât a luat-o cu el. I-a arătat păsării o colivie, voia să-i fie mereu alături. Pasărea a intrat. Îi plăcea bucuria din ochii Omului.

…nici nu se mai ştie cine a închis colivia, Omul sau pasărea, oricum uşa se deschidea pe ambele părţi.

Într-o zi, pasărea i-a spus Omului că îşi doreşte să zboare. Omul s-a întristat. Pasărea i-a spus că îşi doreşte să zboare împreună cu el. Omul s-a întristat şi mai tare dar i-a spus: „Poate mâine…”. Pasărea a aşteptat. S-au făcut ani.

Cei care treceau pe acolo admirau Omul. Unii, mai nătângi, nu înţelegeau de ce pasărea nu zboară aşa cum zboară toate păsările şi o chinuiau cu întrebări despre zbor.

8427108513_702da61294_o

foto: Flickr

În fiecare seară, Omul privea cu drag pasărea sau cel puţin asa părea să fi rămas scris pe răbojul vremii. În fiecare noapte, pasărea se gândea cum ar fi să zboare. Să zboare împreună cu Omul ei. Îi trecea prin cap chiar să deschidă uşa. Dar îi era teamă de tristeţea din ochii Omului. Şi apoi, îi era teamă şi de Dumnezeul păsărilor. Poate asta era menirea ei, să nu zboare.

Pasărea putea să zboare, Omul nu, Omul putea doar să umble; pasărea putea şi ea să umble, aşa că se adapta. În fiecare noapte, mâinile şi picioarele îi mai creşteau puţin, aripile i se atrofiau. În definitiv, nici nu mai ştia dacă ar fi putut să zboare, doar când aţipea, mai visa uneori că zboară deasupra văilor, sub oglinda răsturnată a cerului…

Bird cage brank mask
foto: Flickr

15 răspunsuri la “Omul și pasărea”

  1. Minunat parabolă a impunerii, a supunerii oarbe, a nezborului….Și câți din noi nu ne regăsim în această colivie, alături de o umbră a noastră, care ne definește și care, de-a lungul timpului…ne strivește zborul…? Câte sunt de spus…!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: