Simfonia culturii – 31.

SIMFONIA CULTURII-page-001

HUGO WOLF

Rezumat biografic:

     Hugo Filipp Jakob Wolf (13 martie 1860, Windischgraz, Imperiul Austriac – 22 februarie 1903, Imperiul Austro-Ungar) a fost un compozitor austriac de origine slovenă care a trăit la finele secolului XIX în Viena. Entuziast urmaș al lui Richard Wagner, ia parte la dispute diverse, pe-atunci, între susținătorii lui Wagner și formaliști, sau adepții lui Brahms. A avut o personalitate arzătoare dar și dezechilibrată, în același timp.

     S-a remarcat cel mai mult prin lied-uri. A avut o serie însemnată de creații în acest sens, inspirate din poeme ale unor scriitori remarcabili precum: Mörike, Eichendorff sau Goethe.  Acest fapt duce la un portofoliu personal care însuma la 1888 peste 200 lied-uri (trei pătrimi din creația sa de la acel moment). Au existat și compoziții bazate pe texte spaniole sau italiene, traduse-n limba germană.

      Romantismul tradițional era pe-atunci obosit de temele nordice, lucru care a dus la o rocadă a temelor nordice cu cele meridionale, ce câștigau teren. Opera sa, Das Verlassene Mägdlein, este o piesă scurtă, dar în ea se condensează drama wagneriană în cea mai concentrată esență a sa.

     Alte creații personale sunt: Serenata italiană pentru orchestră de cameră, un poem simfonic denumit Penthesilea, dar și opera completă Der corregidor, inspirată după textul omonim scris de Pedro Antonio de Alarcón. În 1896 începe altă operă, Manuel Venegas, rămasă neterminată din cauza evenimentelor petrecute spre sfârșitul vieții sale ( suferă un atac de psihoză atribuit efectelor sifilisului de care suferă, în urma căruia încearcă să se sinucidă într-un lac de unde e salvat, dus la un sanatoriu de boli mintale, unde-și găsește sfârșitul).

     Scriitorul Thomas Mann preia câteva date biografice ale lui Wolf pentru crearea personajului Adrian Leverkühn din romanul Doctor Faustus

MI0001456187

foto: allmusic.com 

Acest text este o traducere din limba spaniolă după un site enciclopedic

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: