Rockstar- furtuna din interiorul tuturor celor care simt

Se spune că o pierdere vine întotdeauna de mână cu singurătatea, dar… cel de-al 13-lea volum scris de Cristina Nemerovschi pare să contrazică această idee. Ultimul roman (cu sensul de cel mai recent, firește) al scriitoarei noastre rebele are în prim plan povestea unui nou erou masculin, Storm, un rockstar matur (unora le va părea un pleonasm 🙂 ) în căutarea alinării. Probabil vă veți întreba de ce un rockstar ar avea nevoie de alinare? Aparent are de toate: faimă, femei, bani, carieră… tot ce-și poate dori o persoană din marea majoritate a celor de azi… aparent. Storm nu e așa. Nu are cum să fie, doar e un personaj creionat de cea care ni i-a dat pe M. și pe Vicky, până de curând. Storm e, categoric, un înstrăinat al turmei, unul cu o poveste destul de grea în spate și în minte (mai ales).

”Nu am spus asta nimănui, niciodată: pe scenă mă simțeam cea mai singură ființă din univers”

Așa debutează romanul ”Rockstar”, cu discursul lui Storm și cu câteva momente dureroase din viața lui, care ni se induc, doar, explicate fiind puțin mai încolo. Înconjurat mai mereu de fani și prieteni, Storm este solistul trupei Hurricane Inside, trupă din care a făcut parte și fratele său geamăn, Fire, la început.  Pierderea absurdă a acestuia este laitmotivul care îmbracă întreaga scriitură, dar ”Rockstar” nu este o carte doar despre pierderi. Nicidecum. Eu, unul, în acest roman am învățat să continui să sper, de exemplu. Să caut. Să caut neobosit până când îmi voi găsi drumul, iar atunci când o voi face, voi ști. Mă voi simți viu și voi ști, exact așa cum reiese din câteva fraze cu valoare inestimabilă din această carte care cucerește inimi precum un solist șarmant al unei trupe-n vogă. Hurricane inside. Un nume cum nu se poate mai potrivit pentru pecetea purtată de eroul cărții pe parcursul întregului fir narativ.

18cf4f6dfa97cf335c244a2a9f7ee1ba_w640_h478

foto: miscareaderezistenta.ro

Dacă e un lucru (încă unul) care mi-a plăcut la acest volum, e faptul că nu poți face diferența între personaje negative și pozitive, din simplul fapt că ele nu există. Toate personajele sunt umane. Cu bune, cu rele, ca oricare dintre noi. Poate acesta să fie unul dintre punctele forte care au dus ”Rockstar”-ul pe culmile succesului la scurt timp de la lansare – frumusețea și naturalețea personajelor, deloc o surpriză pentru scriitura Cristinei Nemerovschi, însă un lucru mereu de apreciat.

Coperta_Rockstar

foto: hergbenet.ro

Tentant ar fi să clasificăm romanul în fel și chip – road-novel, un sequel după ”Păpușile”,  o carte cu tentă biografică sau un roman de autor… clasic, etichete. Eu nu o voi face. Nu și acum. Părerea mea este că prin modul în care e îmbinată acțiunea și felul în care sunt puse-n valoare personajele, cartea Cristinei este un antemergător pentru cei care încă n-au învățat să simtă, să se simtă, să-i facă pe ceilalți să se simtă mai bine cu ei înșiși. Toți cei care au avut sau au parte de furtuni în interiorul lor (și știu că sunteți mulți) vor reuși să găsească aici o idee de drum și un dram de putere pentru primii pași pe mai departe.

Rockstar este ca o plimbare prin sufletul cititorului. De la un punct dureros, la o senzație de bine, de împăcare. Ca o pastilă contra renunțării. La tot ceea ce ne dă motive să trăim, să fim vii.

Nu voi da detalii despre acțiune, însă vă las cu un intro al cărții, care face trecerea la ultima parte (din cele trei) a romanului:

” Mergi tot mai adânc, mergi tot mai departe în tine, închide ochii dacă trebuie, dacă ți-e frică, dar mergi, mergi, mergi, mergi, ține-te de un perete, dacă ai, dacă nu te poți încrede în picioarele care-ți tremură, dar mergi mai departe, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, mergi, până simți că ai ajuns acasă”.

Eu vă invit să plecați de acasă și să mergeți la prima librărie ca să cumpărați cartea! Merită. Răsplata e înăuntru.

rockstar negru

Publicitate

5 răspunsuri la “Rockstar- furtuna din interiorul tuturor celor care simt”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: