Declic

Al cui ești tu, copil al nimănui? Al drumurilor, fără doar și poate, al sorții, fără geamantan sau acte? Bucură-te! În fața ta zeci de căi se arată. Poate doreai să vezi o altă soartă… Ți-ai regretat căminul, nu demult, în trecut. Acum regreți alegerea, ce mai mult rău ți-a făcut. Ți-era mai bine acolo, în destin. Ai ales să fugi de el, bezmetic, și să bei pelin…

I-un iz de toamnă, tot sinistru. În minte-ți vin tardive amintiri din agonie. Ce ți-a dat toamna? Întotdeauna vine cu mâna goală și cere. Cere mereu mai mult decât poți da pentru a te pregăti de iarnă, care-i și mai hâtră. Ea-și răsfrânge tabăra pe deșertul inimii tale, dar te îmbie la ceas de seară să-ți reînnoiești planuri, vise, promisiuni și te amăgește iar cu zilele de luni. De-al cui ești tu? Tu n-ai stăpân. Mereu îți repetai asta-n minte, dar tot jinduiești uneori la cineva care să-ți plângă la oseminte.

Al vieții prunc, făr’ de adăpost… mai ai vreun rost? De-acum începi! Vezi înainte! Ori ai chiorât? Ești mai urât? Tot cum ai fost, doar că de-acum mai schimbi macazul, înfrunți talazul… vieții. Mai ai un rost.

230975197_228daa999a_o

foto: flickr.com

La ce-ți trebuie un țel sau țintă? Înfruntă-ți datul cu a ta flintă! Ai fost și ești doar unu-n drum. Încă unul dintre mulți alții. Nu toți din jur se au ca frații. E bătălie, praf și scrum. Vrei să fii cel adunat din drum? Găsește-ți locul și rămâi. Nu te obosi umblând hai-hui.

De-ai aștepta puțin să-ți spun tot ce poți realiza de-acum, ai plânge. Nu-i mult de stat, nu sta acum, acum când poți s-alegi un zbor mai bun. Să fie! Al vieții sacru fum te va-ndruma spre armonie. De nu poți azi, încearcă oricum. E mai bine decât să zaci în așteptări, să prinzi alte zări, mereu tot mai departe. Pretenții vor mai răsări în noapte, și fapte… uneori necugetate. Dar lasă-le și nu fii trist! În viață ești, cel mult, turist. Un călător cu-n dor de ducă și-un suflet prins în coji de nucă.

Doare? Te strânge tare?

Așa plângi tu, cu litere.

3937998239_550107ce0d_o

foto: flickr.com

eseu din volumul ”Eu și Mia”, Mihai Cotea

coperta EU SI MIA

4 răspunsuri la “Declic”

  1. M.C. spune:

    Cât de frumos! Impresionant, felicitări! 👏👏

    Apreciat de 1 persoană

  2. Tu îi spui „eseu” – mie îmi pare un poem ca un copac în primăvară, încărcat de emoție. Felicitări! : )

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: