”Superstar” pe scena vieții

În urmă cu câteva săptămâni terminam lectura romanului ”Superstar – file de poveste”, scris de Ștefan Caraman. O carte frumoasă și incitantă pe care am preferat să o las la dospit până la recenzare… adevărul e că voiam, mai mult, să-mi eluciez unele enigme. Parțial, am reușit s-o fac.

Ceea ce știam

De la bun început, volumul lui Ștefan Carman mi-a părut un road-novel care ridica mult interesul cititorului. Așa și e. Avem până și un autobuz deosebit de ofertant ca personaj, în cadrul romanului, dar și un șofer (Vili) care nu se lasă mai prejos. Ceea ce-am observat, de-a lungul lecturii, este că Vili poate fi numit, într-un anumit context, singurul personaj al cărții, exceptând greutatea autobuzului, care este o poveste în sine, și considerând celelalte personaje într-o continuă schimbare ca și caractere (adoptând, la nevoie, doar rolul pe care-l interpretează). Că veni vorba, dacă tot am ajuns la partea cu personajele, aș dori să subliniez un lucru care mi-a plăcut în mod deosebit. Mult timp (mai exact până la ultimul capitol), am considerat celelalte cinci personaje drept ”recipiente pentru povești” sau ”personaje-recipiente” care pot îmbrăca diferite personalități pe măsură ce-și schimbă costumația. Asta a fost până la capitolul final când am văzut totul… in my way.

Ce știu acum

Până spre final, fiecare capitol putea fi citit separat, iar dacă nu erau unite într-o poveste, puteau trece drept proze scurte cu un deosebit efect fantasy. Până la urmă, versatilitatea unui scriitor este o calitate pe care o apreciez mereu. Ștefan Caraman a reușit să fie un scriitor versatil nu doar de la un volum la altul, ci, în cazul de față, de la un capitol la altul. Deci, personajele noastre-recipient, care-mi păreau intenționat creionate fără personalitate, ajung la mult așteptatul deznodământ. De-a lungul și de-a latul acestei expediții-scrise care ne poartă prin locuri mioritice, ne reamintim de povești arhicunoscute precum Scufița Roșie (o reinterpretare de vis), Făt-Frumos sau Romeo și Julieta, toate redecorate și purtând un iz local. De la un volum care te poartă pe parcursul a aproape 200 de pagini în călătorie și cu personaje în continuă metamorfozare te poți aștepta la orice. Finalul n-a dezamăgit. Dimpotrivă. A revelat.

Finalul a și contrazis, totodată. M-a contrazis. Personajele cărții sunt pioni importanți în desfășurarea acțiunii și, da, sunt caractere demne de luat în seamă. Actori, în fapt, actori pe scena vieții, superstaruri, pe propria lor scenă mentală. Nu se spune adesea despre actori că trăiesc mai multe vieți într-una și că, din când în când, uită să-și lepede haina personajului? Așa și Geo, Clara, Jean, Maria și Vic. O echipă aparent perfectă, aleasă pe sprânceană de God, ”dirijorul” acestui spectacol pus în file de poveste. Din păcate, un spectacol de despărțire. Un turneu de despărțire. Cu toate că și despărțirile sunt un lucru normal, aici, în unele momente, am avut impresia unei despărțiri eliberatoare. O despărțire frumoasă, zic sau… hai să-i spunem o retragere (din activitate). Sună mai încurajator (nu știu dacă e neapărat mai veridic).

coperta-supertar-stefan_caraman

foto: hergbenet.ro

Fiecare tipologie de personaj a volumului putem fi noi, iar God… despre el nu știm ceva cu exactitate, de fapt. Așa e și-n carte. Ca-n viață. Acesta-i e și farmecul, lucrul pe care l-am apreciat enorm la autor. L-a lăsat pe God ca pe o posibilitate, nu l-a îmbrăcat complet într-un anume fel, chiar dacă, pe alocuri, God pare un personaj trist și obosit. Și e de înțeles,pe undeva…

Lăsând amarul în urmă, una peste alta, ”Superstar – file de poveste”, mi-a părut o carte reușită, ușor enigmatică, dar și ruptă din viață. Categoric, un volum cu de toate. Bine, rău, umor, dramă și cu actori… adică cu noi. 🙂

stefan_caraman

Ștefan Carman; foto:hergbenet.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close