Simfonia culturii – 36.

simfonia-culturii-page-001

JEAN SIBELIUS

Rezumat:

Jean Sibelius, născut  Johan Julius Christian Sibelius ( 8 decembrie 1865 – 20 septembrie 1957) a fost un compozitor și violonist finlandez a epocii timpurii Romantice. Este cunoscut pretutindeni ca cel mai mare compozitor al țării sale, iar, prin intermediul muzicii, este considerat una din figurile simbolice ale naționalismului finandez din perioada luptei de independență față de Rusia.

     Apogeul operei sale se concentrează în jurul celor șapte simfonii care, la fel ca și alte lucrări de anvergură, sunt, în continuare, performate și înregistrate în țara sa de baștină, dar și la nivel internațional. Cele mai cunoscute compoziții ale sale sunt Finlandiasimfonia corală Kullervoși Lebăda din TuonelaPrintre alte opere care au inspirat mișcarea naționalistă finlandeză se numără Kalevalapeste o sută de piese pentru voce și pian, muzică incidentală pentru numeroase piese,  opera Jungfrun i tornet, muzică de cameră, de pian, ritualic-francmasonică și 21 de publicații de muzică corală.

     De-a lungul carierei, compozitorul își găsește inspirația în natură, mitologia nordică, în special legendele cu eroi a operei naționale Kalevala. Compune prolific până în anii ’20 ai secolului trecut, dar după finalizarea celor șapte simfonii (1924) și a muzicii incidentale pentru The Tempest (1926), eșuează în a crea vreo operă semnificativă, ba chiar se spune că s-a oprit din compus, însă a continuat să scrie. De asemenea, inițiativele de creare a unei a opta simfonii, nu au dat roade. Spre finalul vieții a compus muzică masonică și a reeditat o parte din operele anterioare.

Bancnotele de 100 de mărci finlandeze au folosit imaginea sa până în 2002, anul adoptării monedei euro. Din 2011, Finlanda celebrează, pe 8 decembrie, Ziua muzicii finlandeze, data la care s-a născut Sibelius.

sibelius-simfonia-culturii

foto original: npr.org

Acest articol este o traducere după un site Wikipedia de limbă străină

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s