Sibiu… după 825 de ani…

Sibiul împlinește astăzi 825 de ani de la prima atestare documentară. Cu toții ne mândrim că aici s-a deschis primul spital, prima farmacie și primul muzeu din țară, iar șirul premierelor continuă și astăzi. În 2007, Sibiul a fost prima Capitală Culturală Europeană a României, iar în 2019 ne vom bucura să fim prima Regiune Gastronomică a țării.


În 20 decembrie, 1191, Papa Celestin al III-lea a eliberat o diplomă în care nu este menționat efectiv orașul Sibiu, dar „se menționează o biserică la care urma să se raporteze toate bisericile săsești din Transilvania. În următorul an, se emite un alt document, tot papal în care se spune biserica la care făceau referire, spunând numele acesteia, Cibinium, care este numele latinesc al orașului nostru. Asta înseamnă că la momentul respectiv deja aveam o comunitate structurată care avea o organizare minimă”, explică istoricul Răzvan Pop.

Sub raportul continuității, orașul Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România, bucurându-se de o evoluție continuă. „Drept dovadă, în 2007 a fost prima capitală Culturală Europeană din spațiul românesc, al doilea oraș al cărei țări nu făcea parte din UE. În 2019 o să fim Regiune Gastronomică, deci din nou o premieră pentru România. Cred că este dovada clară că tradiția noastră istorică merge înainte. Ca istoric, îmi doresc să descoperim și mai multă istorie așa frumoasă și poate peste alți 825 de ani, istoricii de atunci să scrie pagini la fel de frumoase despre Sibiu”, adaugă Răzvan Pop.

print_a4_versiunea_2

foto: sibiu1191.ro

Mai jos regăsiți câteva dintre cele mai importante premiere de-a lungul timpului:

1292: Este atestat primul spital din România, actualul Azil de bătrâni de pe strada Azilului. Potrivit patrimoniu.sibiu.ro, Azilul „a fost menționat prima dată documentar în 1292, când biserica ordinului cruciaților Sf. Spirit organiza aici pentru bolnavi și săraci primul spital din Sibiu și de pe actualul teritoriu al României”.

1330: Este menționată prima bibliotecă de pe actualul teritoriu al României și aceasta era situată la capătul străzii 9 Mai.

1380: Prima atestare a unei școli din România, actualul Colegiu Național „Samuel von Brukenthal”. Fostă şcoală a comunităţii săseşti locale şi a bisericii catolice, instituţia a avut de-a lungul timpurilor absolvenţi de renume, printre care Nicolaus Olahus, umanist şi viitor regent al Ungariei și Milan Hodza (prim ministru al Cehoslovaciei între 1935-1938).

1494: Se deschide prima farmacie din România, în zona unde astăzi este turnul bisericii din Piaţa Mare. Sibiul are, de altfel, şi un Muzeu de Istorie a Farmaciei, deschis în anul 1972, unul din motivele înfiinţării lui fiind tocmai faptul că în Sibiu a funcţionat prima farmacie de pe teritoriul României.

1528: Este atestată la Sibiu prima tipografie din Transilvania, atelier ce aparţine lui Lukas Trapoldner, Theobaldus Gryphius şi Valentinus Corvinus. Aceasta a fost şi prima tipografie din regatul Ungariei, la aceea vreme.

1544: La Sibiu se tipăreşte prima carte în limba română, „Catehismul Luteran” al lui Filip Moldoveanul. Din 1544 acesta a lucrat la tipografia lui Lukas Trapoldner și în același an a timpărit „Catehismul românesc”, prima lucrare tipărită vreodată în limba română.

1544: Este înfiinţat primul hotel din România, actualul hotel Împăratul Romanilor din centrul oraşului. Unul din simbolurile Sibiului, hotelul i-a găzduit de-a lungul timpului pe Carol al XII-lea al Suediei, Imparatul Iosif al II-lea, Johannes Brahms, Johann Strauss, Franz Liszt, Karl Karstens, Roman Herzog, Johannes Rau, foști presedinti ai Germaniei, Regele Belgiei.

1551: Konrad Haas experimentează prima rachetă în trepte din lume. Konrad Haas s-a născut în 1509 lângă Viena, şi provine din familia nobiliară Haasenhof. S-a specializat în studiul şi perfectarea armelor de foc, iar în 1551, când avea 42 de ani, avea să fie trimis la Sibiu pentru a se ocupa de arsenalul oraşului ca şef al arsenalului imperial.

1557: Este menţionată prima librărie de pe actualul teritoriu al României, iar în 1612 la Sibiu apare primul calendar de pe actualul teritoriu al României.

1717: Se inaugurează prima fabrică de bere din România, în oraşul de jos, pe actuala stradă a Turnului.

1778: La Sibiu se publică primul ziar din Transilvania, „Teatrul Wochenblatt fur das Jahr 1778”, iar în 1782 chimistul Franz Joseph Muller descoperă la Sibiu telurul, elementul cu numărul 52 din Tabelul lui Mendeleev.

1788: Se inaugurează prima clădire de teatru de pe actualul teritoriu al României, actuala sală Thalia de pe strada Cetăţii. De-a lungul timpului, pe scena Thaliei au urcat personalităţi celebre din lumea culturală românească, în frunte cu George Enescu şi Mihai Eminescu. Din 2004, sala găzduieşte concertele Filarmonicii de Stat din Sibiu, dar şi alte evenimente culturale.

1817: Se deschide Muzeul Brukenthal, primul muzeu din România şi din sud-estul Europei. Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, construirea clădirii petrecându-se în etape, între anii 1778 –1788. Edificiul a fost ridicat pentru a servi drept reşedinţă oficială a baronului Samuel von Brukenthal şi sediu al colecţiilor sale.

1859: Se construieşte Podul Minciunilor, primul pod de fontă din România. Acesta a fost construit după demolarea caselor ce se întindeau până aproape de Turnul Sfatului, respectiv după anul 1851 şi a fost inaugurat în anul 1860.

1875: Prima fabrică de maşini unelte din Transilvania, cunoscută astăzi sub numele de „Independenţa”, este înfiinţată de către maistrul forjor Andreas Rieger. Potrivit patrimoniu.sibiu.ro, el și-a transformat în 1868 casa din strada Rosen Anger 20 (astăzi Târgul Peştelui) în atelier de forje. Aici a început prin a produce potcoave şi a repara unelte şi maşini agricole simple, alături de activitatea de a potcovi caii. Concomitent cu aceste activităţi, el comercializa, în calitate de reprezentant, maşini agricole preluate de la firma din Augsburg ”Eppell & Buxbaum”, firma la care a lucrat în perioada în care şi-a făcut turneul de ucenic.

1897: Se deschide prima fabrică de cântare din România, devenită apoi fabrica Balanţa. De-a lungul anilor, în acest atelier s-a dezvoltat în special producţia de cântare, astfel că 1896 este considerat anul de început pentru Balanţa S.A.

1904: Sibiul este primul oraş din Transilvania care introduce un mijloc de transport în comun electric fără şine (omnibusul), strămoşul troleibuzului.

1921: Primul meci de handbal şi prima echipă de handbal din România. Primul meci de handbal din România menţionat în presă a fost probabil cel care a avut loc la începutul verii 1921, la aproximativ un an de la primul meci de handbal din lume, desfăşurat la Berlin în februarie 1920. Profesorul de educaţie fizică din Sibiu, Wilhelm Binder, a fost în tribună la acel prim meci de handbal şi a introdus apoi handbalul în Sibiu.

1929: S-a deschis prima grădină zoologică din România. Potrivit zoo.sibiu.ro, „în 1929 s-a deschis în pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu. După înfiinţare, Grădinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociaţia “Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Talmacel, mistreţi etc. În 1930 a fost donat primul urs. De menţionat stejarul de la intrarea în grădină, bătrân de peste 600 de ani”.

2007: Sibiul devine Capitala Culturală Europeană, primul oraş din România şi din estul Europei care primeşte acest titlu. În acest an, peste un milion de turişti au vizitat Sibiul şi au conturat imaginea acestuia ca destinaţie de turism cultural.

sursa: turnulsfatului.ro

 

sibiu-1191-2016

Reclame

3 gânduri despre „Sibiu… după 825 de ani…

  1. Un oras intr-adevar minunat (mai ales pentru cei ce iubesc istoria, autenticitatea si vechiul)..!

    1. Oraşul meu natal şi de suflet. Mulțumesc pentu vizită!

      1. Fain oras!! 🙂
        Cu tot dragul!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

clipe traite

Carpe Diem!

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

MeddArtis

„În viață risipim ani, iar la moarte cerșim clipe”.

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close