Simfonia culturii – 38.

simfonia-culturii-page-001

EDWARD ELGAR

Puțină biografie:

Sir Edward William Elgar (2 iunie 1857 – 23 februarie 1934) a fost un compozitor englez ale cărui melodii, în mare parte, au intrat în repertoriul britanic de concerte clasice. Printre acestea, Enigma Variations, Pomp and Circumstance Marches, concerte pentru vioară și violoncel și două simfonii.

Deși Elgar este privit drept un compozitor englez, multe dintre influențele sale s-au regăsit în partea continentală a Europei. Mereu s-a simțit un outsider, nu doar muzical, cât și social. În cercurile muzicale academice, acesta s-a evidențiat drept un compozitor autodidact. În partea protestantă a Marii Britanii, religia sa, romano-catolică, a fost privită cu suspiciune. Originile sale umile au constituit un subiect sensibil în anturajul înaltei societăți, chiar și după ce a devenit celebru.

S-a însurat cu fiica unui ofițer de armată englez. Soția sa l-a susținut muzical și social, dar Elgar s-a străduit, mereu, să aibă succes prin propriile forțe. După lucrările din Enigma variations (1899), devine celebru nu numai în Marea Britanie, ci și dincolo de ea.

În jurul vârstei de 50 de ani, Edward Elgar compune o simfonie și un concert pentru vioară care se bucură de un succes rapid.  În schimb, mai târziu, concertul pentru violoncel și cea de-a doua simfonie compusă de el, nu au același destin. Vor dura ani până când acestea vor câștiga un loc binemeritat în repertoriul orchestral englez.

În ultimii ani ai vieții, muzica sa devine foarte atrăgătoare pentru publicul britanic. Urmează o perioadă de lipsă a interesului după moartea sa, apoi, în anii 60 ai secolului trecut, muzica sa reînvie pentru publicul de pe insulă.

Elgar este considerat primul compozitor care a luat în serios gramofonul. Între 1914 și 1925, acesta a dirijat câteva înregistrări ale concertelor sale. Introducerea microfonului, în 1925, a făcut ca experiența reproducerii sunetului să fie mult mai clară, iar Elgar a profitat de asta pentru a-și înregistra mare parte din operele sale pentru orchestră și fragmente din The dream of Gerontius (Visul lui Gerontius).

muzica:

elgar-simfonia-culturii

foto original: classicfm.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s