Simfonia culturii – 40.

rachmaninoff

SERGEI RACHMANINOFF

Scurtă biografie:

     Sergei Vasilievich Rachmaninoff (Rakhmaninov) (1 aprilie / 23 martie 1873 – 28 martie 1943) a fost un pianist, compozitor și dirijor al perioadei post-romantice rusești. Unele dintre operele sale se numără printre cele mai populare creații din repertoriul clasic.

     Născut într-o familie de muzicieni, Rachmaninoff a început să cânte la pian de la vârsta de patru ani. A absolvit Conservatorul din Rusia în anul 1892, având deja la activ, câteva opere pentru pian și orchestră. 5 ani mai târziu, la 1897, se confruntă cu prima critică a unei creații proprii. Este vorba de Simfonia nr.1. Critica primită îl împinge în depresie timp de patru ani. În acest timp compune foarte puțin, reușind să-și revină abia atunci când „terapia cu succes” dă roade din nou, în 1902, când „Concertul pentru pian nr.2” este primit cu mare entuziasm de către public.

      După Revoluția din Rusia, Rachmaninoff părăsește țara și se stabilește în Statele Unite, la New York. Multiplele cereri pe care le primește pentru a concerta, îl obligă să ia o pauză din a compune melodii. Între 1918 și 1943 reușește să finalizeze abia șase compoziții, printre care „Rapsodie după o temă de Paganini”, „Simfonia nr.3” și ”Dansuri simfonice”.

     În 1942, se mută în Beverly Hills, California. Cu o lună înainte de moartea sa, pricinuită de un melanom,  obține cetățenia americană.

     De-a lungul carierei a fost influențat de compozitori notabili ai epocii, precum Ceaikovski, Rimsky-Korsakov, Balakirev, Mussorgsky etc. Pianul a rămas unul din instrumentele favorite în compozițiile lui Rachmaninoff, reușind ca prin abilitățile sale de a-l folosi, să-i găsească nenumărate culori și posibilități de expresie.

Life

mâinile pianistului

fotografii: Pinterest

simfonia-culturii-page-001

Traducere şi adaptare după un articol Wikipedia

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Simfonia culturii – 40.&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s