Răscrucea cu mame – episodul 5:Indiferenta

rascrucea cu mame

Era vineri. Ziua începea pentru Dorina tot în bucătărie, doar că acest lucru ținea doar o dimineață. Nu vizita bucătăria decât prea rar și o făcea doar pentru aprovizionare. În timp, părea că bucătăria se transformase într-o cămară, nu-și mai îndeplinea funcția. Așa era și acum. Momentele erau prețioase, ele nu trebuiau ratate, iar acest loc banal și nereprezentativ pentru familia Lascu era vizitat doar la ocazii, precum cele ivite dimineața… cafea și… atât?! Cam da… cafeaua părea să fie singurul laitmotiv de vizitare a bucătăriei dimineață de dimineață, altfel un loc magic de întâlnire și de discuții deosebit de importante, cheie, pentru unele familii, dar nu și pentru ei.

Din acest punct de vedere, Larisa era așijderea mamei. Evita acest spațiu, care nu-i spunea nimic… un outsider ar putea găsi că bucătăria era o zonă separată de apartament, în mintea celor din familie, și n-ar fi prea departe.

Fiind vineri, orele la facultate se anunțau ușoare, așa că fata hotărî să dea o raită, ca să-și salute colegii, măcar. Pentru Larisa, aparența și relațiile bune cu colegii erau obligatorii, căci nu se știa niciodată când ar putea avea nevoie de ceva și învățase că o vorbă bună face cât o mie de cadouri. Mecanismul era următorul: vorbe bune = cadouri, adică teme sau ajutor la examene. Asta nu era viață grea, era prea simplu, prea fără tactică, iar ea, fiind o aventurieră, tocmai de asta era deranjată. Și totuși, realizase, într-un final, că era mai bine să-și creeze pace în locul unde se simțea vulnerabilă… până la urmă și urzeala poate fi interesantă uneori… un soi de aventură pasivă.

În acea dimineață, Larisa se îmbrăcase frumos și ușor, căci se anunța o zi călduroasă. Purta un maiou și o pereche de pantaloni scurți care-i scoteau bine în evidență corpul aproape perfect, pe care, ce-i drept, apăruseră câteva kilograme în plus, moștenirea iernii, dar nu păreau să incomodeze prea mult pe nimeni. Lumea era mereu ocupată cu fața Larisei, avea un ten superb, ochi albaștri și un păr castaniu, lung și cârlionțat. Stilul sport i se părea cel mai convenabil vârstei sale și se potrivea și modului ei de gândire. Nu degeaba se spune că ne alegem hainele după felul în care ne simțim…

Ieșită din cameră, prinsă în vâltoarea timpului, cu care se afla mai mereu pe poziții de război, porni spre bucătărie, își salută mama și luă repede un fruct din frigider pentru a-i ține de foame până la prânz. Nu doar rolul bucătăriei în planul apartamentului era aiurea, după părerea familiei, ci și orarul meselor. Această dimineață de vineri era una absolut tipică. Horațiu plecase dis de dimineață, fără a face zgomot și fără a lăsa vreun bilet lămuritor. Era, totuși, straniu. Biroul se deschidea abia la ora 9, după orar occidental. Agenția de imobiliare a Dorinei se deschidea la aceeași oră, diminețile obișnuiau să plece împreună la serviciu. Nu și în ultimele zile…

8e1b50bf22880eb822650947db8e2388

foto:Pinterest

Intuind că Larisa încearcă să se sustragă de la răspunsurile la întrebările ce-aveau să vină, invocând veșnica grabă, după cum îi era firea, Dorina o apucă de braț, aruncându-i o privire plată, lipsită de orice emoție.

– Să nu crezi că nu știu că a fost cineva ieri la noi. Pe cine ai adus aici?

Larisa știa că mama ei nu se dădea în vânt după musafiri, așa că preferă varianta ocolitoare:

– Nu știai că am avut o vizită?

– De unde? Te închizi în cameră și casa poate să se ducă la vale…

Larisa își trase, ușor, brațul din mâna rece a mamei, fără a declanșa alte riposte inutile ale acesteia. Se postă în pragul bucătăriei, semn că se grăbește, și continuă:

– V-am auzit când ați ajuns acasă și, din câte știu, v-ați băgat câteva ore în cameră, n-am vrut să vă deranjez, păreați supărați. M-a vizitat Renata. Voia să o ajut la un proiect pentru facultate… trebuie să prezinte un seminar… un plan de afaceri… na… dar mă grăbesc acum, ca să nu pierd tramvaiul. Te superi?

Dorina era circumspectă de când cu bilețelul din jerseu, apoi venise acea ceartă care agitase spiritele și mai tare. O durea fiecare ceartă care o îndepărta și mai tare de Larisa, avatarul ei drag. O durea și mai tare simțind-o departe de idealurile închipuite de ea și, sentimental, atât de departe de ea. Cu tatăl ei, Larisa se avea mult mai bine pentru că el știa să o tolereze și să o certe frumos, o metodă care dădea rezultate mai bune în lustruirea educației fetei. Dorina nu era așa, era vulcanică și nu se dezicea de asta nici în fața familiei, ori, mai bine zis, cu atât mai puțin în fața familiei.

– Nu mă supăr, du-te la ore! Putea să ne salute și pe noi prietena asta a ta… tare puțin am discutat cu ea și…

– Păi, când era să o facă? Doar nu era să intre în cameră după voi?!

Graba o presa pe Larisa, la fel și întrebările, iar nervii moșteniți de la mamă începeau să apară, trădați de tonul vocii și gesticulația excesivă. Deschise ușa, dar, când să iasă, se opri și se întoarse spre maică-sa.

– Mamă, spune drept. Cum ți-ai dat seama că a fost cineva aici?

– Păi, după cotorul acela din bucătărie…

– Am înțeles…

Fata ieși pe ușă, rapid, cu o senzație de acru în gât. De vină nu era fructul consumat, ci alte fructe, cele ale iluziei. Larisa avea o cu totul altă imagine a mamei sale. O imagine atât de diferită de realitate… Practic, cele două imagini se confundau, uneori, în mintea ei. Va să zică, dacă nu era acel cotor aruncat pe masa din bucătărie, maică-sa nici n-ar fi știut că fiica ei a avut oaspeți… După plecare, Dorina se întoarse la cafeluța ei.

<fragment din romanul Vremea tornadei, editura Singur, 2015/2017 (editia a doua)>

vremea tornadei coperta editia 2 COMPLET

coperta celei de-a doua ediții a romanului

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

călătorru'

“Să trăieşti pe Pământ poate fi scump, dar include o călătorie gratuită în jurul soarelui în fiecare an.”- A.B.

Gara pentru noi

blogul Renatei

Inimă de carte

recenzii de carte, semnal editorial

Cu o moarte toti suntem datori, dar cui dracu' ? Doresc sa platesc !

Nu-mi pare rau ca plec, imi pare rau ca am venit.

Calator spre infinit

O lume este un loc in care existi

Cartea Daath Publishing

Books - a reflection of consciousness

Anca și cărțile

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Paul Militaru

Photography Portfolio

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

GEORGE SORIN VENETE

#vorbește, sufletul nu te va ierta niciodată pentru tăcere!

Everyday lifestyle

Make something everyday change your life

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

.... si asa vreau sa raman...

MiCo

pagina oficială a autorului Mihai Cotea

Blogul unei cinefile

Filme, seriale, recenzii și recomandări

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close