Teaser cu 4 cărți citite în concediu

Veți spune: Doar patru cărți ai citit în concediu?

Veți spune: Nu prea ai tu postări de genul ăsta… cum se face că? 

Veți mai spune și altele sau nu veți spune nimic din ce am presupus. Ideea e că mă mănâncă degetele de o vreme încoace (cam de pe la mijlocul concediului) și simțeam nevoia să scriu și așa. Și despre asta.

În continuare voi face o scurtă prezentare a celor patru cărți lecturate pe o perioadă de două săptămâni, două romane și două cărți de tip eseu. Mi-au plăcut toate, iată și de ce:

 

1. CĂRĂUȘUL DE PĂCATE, Alain Gavriluțiu

Cărăușul de păcate este un roman care a apărut la editura Herg Benet în 2014. N-am mai citit nimic din ceea ce scrisese autorul, dar probabil că voi mai citi, dacă se va ivi ocazia. Romanul surprinde un petic de viață din destinul a trei personaje, doi ei și o ea. Ceea ce e interesant e că cei doi sunt pacienți, ea este asistentă și acțiunea se petrece pe perioada spitalizării celor doi.

Băieții, Luca și  Marcus, sunt două tipologii de persoane extrem de diferite, dar îndeajuns de tolerante pentru a se asculta una pe cealaltă și pentru a învăța din povestea celuilalt. Marcus suferă de SIDA, își trăiește ultimele zile din viață în același stil „totul sau nimic” în care și-a trăit și restul vieții, iar Luca este un homosexual plin de răni, atât la propriu, cât și la figurat, în mare parte datorate de respingerea celorlalți. Lucia, în schimb, este o femeie care încă mai speră, dar o face cu ochii deschiși, fără să se mintă. A avut decepțiile ei, dar încă mai găsește bunătate în ceilalți, chiar acolo, la spital.

Cum se împletesc poveștile celor trei într-un roman acid și plin de confesiuni tăioase, vă las pe voi să aflați.

http://www.hergbenet.ro/carte/carausul-de-pacate-alain-gavrilutiu

Coperta-carausul-de-pacate

foto: Herg Benet

 

2. NOUMENOIR, Flavius Ardelean

Romanul este cea mai recentă apariție a autorului, a fost publicat la același Herg Benet, anul trecut. E greu să clasifici acest roman, poate pentru că e prea altfel pentru a merita o simplă etichetă sau pentru că… mai am eu de citit… Orice e posibil, asta-i clar, cel puțin asta am învățat din Noumenoir. 

Acțiunea se petrece într-o Românie a anului 2085, divizată între cei care fac literatură și cei care o judecă. Ce am apreciat cel mai tare la această carte e cursivitatea scriturii și, totodată, lejeritatea lecturii, acestea toate fiind mărcile autorului, presupun. Presupun pentru că nici de Flavius Ardelean nu am mai citit nimic, dar urmează, cât de curând, să încep un alt volum al său, Acluofobia. 

Exilat într-un hotel, „A nus Dei”, fostă mănăstire, Radu Lenea, fost scriitor, trece prin o grămadă de aventuri palpitante în încercarea de evadare, dar mai ales de scoatere a unui manuscris secret din acest loc. Una peste alta, la mijloc dăm peste caste, personaje fistichii, referințe la unii autori ai editurii și organizații clandestine.

Aș putea spune că romanul are de toate, dar ceva m-a împiedicat să-i acord cinci stele… poate sentimentul de showing off pe care l-am simțit din partea autorului, pe alocuri. Recomand.

http://www.hergbenet.ro/carte/noumenoir-flavius-ardelean

Coperta_Noumenoir

foto: Herg Benet

 

3. SHARE! CUM AM ÎNVĂȚAT DIN SOCIAL MEDIA SĂ-I IUBESC DIN NOU PE ROMÂNI, Lucian Mîndruță

Da, tot Herg Benet, nu, nu e alt roman, e Mîndruță.

Ce să fac eu dacă am două edituri de la care citesc în mod frecvent, iar Herg Benet e una din ele? – Useless information.

Ghiciți ce: nici pe Lucian Mîndruță nu-l mai citisem înainte (asta neluând în considerare postările lui de pe Facebook). Nici nu știam că scosese o carte, deși a fost publicată de 3 ani deja. Am primit-o cadou la o comandă, am citit-o și mi-a plăcut. Nu pentru că aș fi 100% de acord cu el, nu asta era ideea, nu pentru că sunt fan, nu sunt, dar e un om fain din social media, nu pentru că avem aproape aceleași „credințe” în zona politică (de care oricât am fugit, tot n-am scăpat), ci pentru că Mîndruță știe să scrie, punct. Nu degeaba e jurnalist, nu degeaba e formator de opinie (chiar, e? Io așa zic).

Cartea e un soi de jurnal. O compilație de postări din perioada alegerilor prezidențiale, trăite la cald de el, un catalog cu eseuri reprezentative legate de viziunea sa asupra lumii, dar și un mic jurnal de călătorie, ba chiar, pe alocuri, un mic îndreptar pentru yachting, pasiune de care el însuși recunoaște că „suferă”.

Am citit foarte repede cartea, am înțeles, spre deosebire de alții, care a fost ideea lipsei diacriticelor din carte (nu puteam să n-o zic, am avut campanie pe blog cu scrierea de diacritice) și am apreciat deschiderea și sinceritatea cu care a fost scrisă.

Plăcut, dat share. Poate vreți s-o citiți. 🙂

http://www.hergbenet.ro/carte/share-lucian-mindruta

Coperta_Share1

foto: Herg Benet

 

4. EVADARE DIN LAGĂRUL 14, Blaine Harden

Last but not least, o carte de impact. Să scurtcircuiteze toată leneveala acumulată în concediu. Ultima citită (ordinea prezentării, de altfel, e și ordinea citirii).

Ei bine, cartea nu era în plan, rămăsese o rezervă, dar mai aveam vreo două zile de concediu și, deh, n-aș fi rămas pe uscat. Am cumpărat cartea din Cluj, de la un Bookfest, și nu regret. Blaine Harden e un alt jurnalist care știe să țină calea de mijloc, știe să se detașeze și exact de asta avea nevoie acest volum care istorisește epopeea aproape de necrezut prin care Shin, un tânăr nord-coreean, a reușit să evadeze nu numai din lagărul 14, locul său de naștere, dar și din Coreea de Nord.

Cartea rezumă istoria Coreii de Nord, condițiile inumane în care trăiesc majoritatea locuitorilor din acest lagăr numit țară, paralel cu povestea de viață a lui Shin și toate traumele la care a fost supus de mic copil. Un copil care a asistat la execuția mamei sale, un tânăr care a trăit mai multe decât ar fi putut să suporte mulți dintre noi.

Cu această carte am revenit, după mulți ani, la lecturarea de volume cu iz memorialistic despre marile atrocități ale istoriei… și nu mi-a părut rău.

Citiți-o! Se întâmplă acum…

editura Corint, 2013

http://www.elefant.ro/96908-evadare-din-lagarul-14

628325

foto: libris.ro

 

Acestea au fost lecturile mele de concediu. Poate am reușit, cât de cât, să vă stârnesc interesul cu una din ele, măcar. Nu le-am ales după un criteriu anume, pe măsură ce le cumpăr, le așez în raft și așa le și citesc. Rareori fac vreo excepție (sunt un zbir, ce mai!), dar o dată cumpărate, ele vor fi citite, garantat. Nu-mi place să arunc banii (sunt și zgârcit, na!).

Voi ce ați citit? Ce citiți?

Eu, în prezent, citesc Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, de Herta Müller, dar despre asta cu altă ocazie.

Publicitate

14 răspunsuri la “Teaser cu 4 cărți citite în concediu”

 1. Cartea lui Mândruță o sa o vreau si eu, iar evadare din lagarul 14 suna interesant.
  Ah… cam 4 carti citeam si eu in cele 7 zile de concediu. Anul asta nu am fost norocoasa am citit doar 300 de pagini dintr-o carte cu 500.
  Eiiii dar pe tine vreau sa te citesc…. asa ca scrie!!!

  Apreciază

  • Cartea lui Mîndruță e la reduceri pe site-ul Herg Benet, iar Lagărul 14 e cam peste tot. Cât despre mine… luna asta, dar nu promit, aștept după editură. Pe la începutul lui octombrie ar trebui să am lansare la Baia Mare, dar să vedem dacă va ieși așa. Momentan, astea-s zvonurile. 🙂
   Te îmbrățișez! Bucuros de trecere!

   Apreciază

   • Nu ştiu dacă „noi, bărbații” nu suntem neapărat fanii cărților dulci, mai sunt şi excepții, mereu sunt, nu sunt fanul generalizărilor, iar eu am bifat multe excepții, în ceea ce mă priveşte, dar nu şi pe asta. Încă aştept o carte romantică bine scrisă, până la urmă cam din aceleaşi motive ca tine nu citesc ce nu e pe gustul meu.
    P.S. ai zis că ți-e dor de o carte bună, frumos scrisă? Oare doar cele romantice sunt aşa? Hmm 😀

    Apreciat de 1 persoană

   • Nuuuuu, eu am citi cărți grele la viata mea 🙂 De curand am reciti pentru a treia oara,(la piscina) „Invitatie la vals” par exemple, de aceea am rămas cu acest gust. Culmea, de fiecare data am o alta percepție.

    Apreciază

   • Eu citesc de toate, și cărți grele și ceva mai ușurele (niciodată banale, e pierdere de timp) 🙂 diversificarea ajută creierul. Asta e fain cu diversificarea și recitirea, percepția, exact ce spuneai tu. Acum ce citești, Ane?

    Apreciat de 1 persoană

   • Acum mi-am făcut o lista de cărți pe care le-am verificat pe Google, si vreau sa le cumpăr Sunt in pauza.Am fost la plaja,piscina 🙂 Citesc despre Tarkovski, filmele lui. Mari creatori de arta au fost rusi ăștia. Apoi diverse articole care-mi fac plăcere sa le citesc.

    Apreciază

   • Și eu am tot respectul pentru cinematografia rusească, dar mai ales pentru Tarkovski. Biografiile mă încântă mereu, le caut. Dacă îți place Tarkovski, eu am cumpărat de câteva luni o carte despre el ce urmează să o citesc, poate te va tenta: Lucian Mocrei Rebrean – ”Andrei Tarkovski, o teodicee cinematografică. Estetica unei mărturisiri în alb-negru” editura Eikon, 2016. Sigur o găsești pe net sau în librării, ei distribuie și, și.
    Eu am terminat cu plaja și bălăceala, am început serviciul, dar deja mi-e dor. Nu bat pasul pe loc nici la lectură, am început și „Opere cumplite” de Florin Piersic Jr., azi. Spor în toate să ai și zile faine!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: