Simfonia culturii – 42.

simfonia culturii 42

NIKOLÁI RIMSKI-KORSAKOV

foto original: northstatesymphony.org

 

Date biografice:

Nikolai Andreyevici Rimski-Korsakov ( 18 martie 1844 – 21 iunie 1908) a fost un compozitor, director de orchestră și pedagog rus, membru al grupului de compozitori Cei cinciConsiderat un maestru al orchestrației, creațiile sale pentru orchestră ( Capriciul spaniol, Uvertura marelui Paște rusesc, Șeherezada) sunt apreciate ca fiind unele dintre principalele piese de genul lor din repertoriul muzicii clasice.

Rimski-Kórsakov la fel ca și colegul său compozitor, Mili Balakirev sau ca și criticul Vladimir Stasov, credea cu tărie în dezvoltarea unui stil naționalist de muzică clasică. Acest stil consta în introducerea cântecelor populare rusești în combinație cu elemente armonice, melodice și ritmice exotice (practică cunoscută în epocă drept orientalism muzical), evitând metodele compoziționale tradițional-occidentale. Cu toate acestea, odată investit în postul de profesor de compoziție, armonie și orchestrație la Conservatorul din Sankt Petersburg, în anul 1871, acesta va aprecia, de asemenea, și tehnicile occidentale. În scop didactic și de perfecționare, va studia armonia și contrapunctul de sorginte occidentale, încorporând, în același timp, influența lui Mihail Glinka și a celorlalți din grupul Celor cinci.

A combinat muzica și profesoratul cu cariera militară. La început ofițer în Armata Imperială Rusă, apoi inspector civil al grupurilor muzicale navale, Nikolai Rimski-Korsakov a împletit cele două cariere pentru o bună bucată de vreme. În memoriile sale notează că pasiunea pentru ocean a început să i se dezvolte încă de mic copil, citind cărți și ascultând întâmplările povestite de fratele său mai mare, maior în marina rusească. Dragostea sa pentru mare l-a inspirat în crearea unor melodii larg apreciate, precum Sadko și Șeherezada. Toate cunoștințele dobândite de-a lungul carierei sale militare le-a transmis elevilor săi și le-a lăsat posterității grație unui manual de orchestrație finalizat de ginerele său, Maximilian Steinberg.

A creat multe melodii de factură naționalist-rusească de mare creativitate și originalitate. A participat la activitatea Celor cinci prin adaptarea compozițiilor pentru prezentarea acestora în fața marelui public, convertindu-le în piese pentru repertoriul muzical clasic.

Stilul lui Rimski-Korsakov s-a bazat pe influența unor compozitori precum Glinka, Balakirev, Hector Berlioz și Franz Liszt, transmițându-l și ducându-l mai departe prin exponenți ai noilor generații, precum Maurice Ravel, Claude Debussy, Paul Dukas și Ottorino Respighi.

 

Muzica

 

 

 

simfonia-culturii-page-001

Acest articol este o traducere după un site Wikipedia

 

 

2 răspunsuri la “Simfonia culturii – 42.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: