Florence, un buchet de putere

Un alt film care mi-a umezit ochii și pe care l-am urmărit acest an, cu mult înaintea lui Mother!ultimul recenzat, a fost Florence Foster Jenkins. 

Având-o în rolul principal pe, mereu surprinzătoarea, Meryl Streep, Florence este povestea unei excentrice moștenitoare din America, binefăcătoare, susținătoare a artelor, printre altele, bolnavă de sifilis de zeci de ani, a cărei ultime dorințe este să cânte. Și nu oriunde, ci la Carnegie Hall.

Bolnavă de la 18 ani, contractând boala de la primul său soț, Florence a avut de pătimit în domeniul muzical, spun unii, din cauza efectelor sifilisului. Alții susțin că femeia era, pur și simplu, un antitalent. Adevărul e la mijloc, ca-ntotdeauna, dar, una peste alta, povestea ei e, și va rămâne, una inedită. Cea a femeii care și-a îndeplinit și ultima dorință în ciuda tuturor adversităților. Cum? Iată:

prflr

persoana vs. personajul

Scopul scuză mijloacele. Așa pare să fi ajuns Florence la final cu un zâmbet mare pe față, împlinită, la ultima întâlnire cu boala. Unii au criticat-o, alții au înfierat-o, puțini au înțeles-o. Eu n-am pretenția că am înțeles un om pe care nu l-am cunoscut decât pe baza unei opere ficționale, dar ceea ce m-a impresionat a fost determinarea și puterea lui Florence, ambele îngemănate cu umorul ei involuntar, redat perfect de Meryl Streep.

Florence-Foster-Jenkins-2

foto: catchy.ro

Avându-l pe Hugh Grant în rol principal masculin, povestea din film s-a axat și pe povestea de iubire platonică dintre Florence și St. Clair, personajul lui Grant. Cei doi trăiau conform unei înțelegeri care-i acorda lui Florence câteva clipe de tandrețe și susținerea nestrămutată a unui partener de viață, și-i reda lui St.Clair libertatea de a avea, în paralel, o viață amoroasă completă alături de Kathleen, a treia latură a acestui triunghi amoros.

florence-foster-jenkins-20165265

foto: cinemaclock.com

Filmul, deși aparent simplu, atacă unele teme greu de digerat de o mare parte a publicului și ridică probleme. Cea a triunghiului amoros consfințit de toți cei implicați, urmările acestuia și, marea temă a filmului, personalitatea exuberantă, ambivalentă și ușor autistă a lui Florence, poate singurul mijloc cu care a reușit să ducă în spate o boală care omora o persoană, la început de secol XX, mult mai repede de 76 de ani, vârsta la care a murit Florence.

florence-foster-jenkins-20165266

foto:cinemaclock.com

În tot acest triunghi amoros și-a făcut loc un alt personaj important din biografia personajului nostru principal, inspirat din realitate, Cosmé McMoon, pianistul personal al artistei. Tânăr, pianist, gay, interpretat frumos de binecunoscutul Howard din Teoria Big Bang, Simon Heldberg, pe numele său real, acesta a contribuit la faima lui Florence prin susținerea instrumentală a pieselor redate de ea. Repede aflăm că și unul din visele sale era să cânte pe scena de la Carnegie Hall, deși, conform poveștii din film, inițial s-a opus apariției lui Florence pe oricare scenă a Americii, cu atât mai mult pe cea a marelui music hall. Mizând pe slăbiciunea lui McMoon, loialul partener al lui Florence, St.Clair, a reușit să-l convingă pe pianist, cum făcuse cu mulți alții din domeniul muzical și nu numai, să-i susțină dorința cântătoarei sale iubite. Fără loialitate nu există nimic, au fost cuvintele care cu care l-a convins St.Clair pe McMoon, cuvinte care-i redau foarte bine chintesența personajului său.

Un șir de evenimente și de răsturnări de situație va duce spectatorul până la finalul personajului nostru principal eponim care, pe patul de moare, i se confesează lui St.Clair, puțin cinic, Lumea poate spune că nu știu să cânt, dar nimeni nu poate spune că nu am cântat. 

Florence Foster Jenkins e o dramedie biografică dulce-amară ce poate fi clasificată în multe feluri, dar nu se poate spune că nu e film curajos. Publicul va ști să discearnă dacă Florence a fost doar o oportunistă bogată influentă și fără scrupule sau o femeie puternică și sufletistă care nu și-a slăbit din ochi, niciun moment, unicul sens al vieții.

florence-foster

foto: tvmania.ro

 

 

Publicitate

8 răspunsuri la “Florence, un buchet de putere”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: