Dave Brubeck, un alt sinonim pentru JAZZ

Primii ani

Dave Brubeck s-a născut la Concord, California pe 6 decembrie 1920. Pianist înnăscut, a învățat acest instrument încă de la vârsta de 4 ani, la scurt timp cântând alături de trupe de jazz din California. Gustând din muzică de mic, viitorul său n-a avut cum să se schițeze decât în direcția aceasta. La vârsta de 12 ani își crea primul său ansamblu muzical de jazz, urmând ca, ani mai târziu, în timpul celui de-Al doilea Război Mondial să dirijeze trupa muzicală a binecunoscutului general american George Patton. După un asemenea palmares timpuriu, drumul a fost și mai clar. Odată războiul terminat, Brubeck a fost admis la Mills College pentru a studia compoziție muzicală.

Octetul

Anul 1946 îl găsea alături de șapte colegi de la Mills, printre care, saxofonistul Paul Desmond, trompetistul Dick Collins și clarinetistul Bill Smith, alături de care forma octetul Dave Brubeck. Fondat în San Francisco, octetul a continuat în această compoziție timp de 3 ani, până în 1949.  Printre realizările acestuia se numără melodii precum The Way You Look Tonight, Love Walked In, September in the Rain, Fugue on Bop Themes, Let’s Fall in Love, I Hear a Rhapsody, Laura și What Is This Thing Called Love. 

Deși nu au reușit să atragă prea mult atenția la vremea lor, octetul a reușit să câștige faimă în ultimii câțiva ani, înregistrările lor fiind considerate, de către standardurile din jazz-ul actual, inovatoare și mult înaintea vremurilor în care au fost compuse.

Octet

foto: davebrubeckjazz.com

Trio? Cvartet? 

După destrămarea octetului Dave Brubeck, la 1949, acesta a înființat, la scurt timp, un trio, care, spre deosebire de celălalt grup, a câștigat faimă cu ușurință în zona San Francisco. Succesul acestei formule l-a readus pe Paul Desmond, colaborator al defunctului octet, alături de noul trio al lui Brubeck, luând ființă cvartetul Dave Brubeck.

Cvartetul a existat timp de peste zece ani, în diferite formule, singurii membri stabili rămânând Dave Brubeck și Paul Desmond. Printre albumele grupului se numără Dave Brubeck QuartetJazz at the Black HawkJazz at OberlinJazz at the College of the Pacific și Jazz Goes to College.

Mijlocul anilor ’50 i-au adus lui Brubeck faima internațională. Printre melodiile „vinovate” de acest lucru – Blue Rondo a la Turk, In Your Own Sweet Way, The Duke. Dovada materială a faimei sale? Apariția sa, în anul 1954, pe coperta publicației Time. 

5 ani mai târziu, în anul 1959, compoziția sa, Take five, devenea prima creație instrumentală de jazz care se vindea în peste un milion de cópii. Melodia, inclusă pe albumul cvartetului, Time out, a atras foarte mulți ascultători în decada ce avea să urmeze, cu precădere în campusurile universitare.

dbp-58-121-quartet-with-Benjamin-Large1

foto: blog.aarp.org

Un (alt) început

Cvartetul lui Dave Brubeck s-a destrămat în anul 1967. Desmond avea să moară zece ani mai târziu, iar Brubeck se alătura unui alt cvartet, cel al fiilor săi, Darius (clape), Chris (trombon) și Danny (tobe). Albumul lor avea să se numească, sugestiv, Two generations of Brubeck (Două generații de Brubeck). 

Cariera lui Dave a mers mai departe, și-n anii ’80, și-n anii ’90, cu alte albume noi ca Blue Rondo (1986), Moscow Nights (1987), In Their Own Sweet Way (1994) și A Dave Brubeck Christmas (1996).

R-385727-1415695839-2429.jpeg

foto: discogs.com

Un sfârșit

Timpul se scursese în favoarea lui Dave Brubeck ani în șir, însă în urmă cu fix 5 ani, cu o zi înainte de-a împlini 92 de ani, timpul lui Dave ajunsese la capăt. Pe 5 decembrie 2012, în urma unui atac de cord, Dave Brubeck avea să se despartă de această lume.

A rămas în amintirea tuturor ca unul din cei mai buni interpreți și inovatori din lumea jazz-ului. Un alt sinonim pentru jazz.

traducere și adaptare după www.biography.com

Jazz-Legend-Dave-Brubeck-Dies-at-91

foto: pursuitist.com

 

 

 

 

 

 

Un răspuns la “Dave Brubeck, un alt sinonim pentru JAZZ”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: