Simfonia culturii – 45.

ravel

 foto original: wikimedia.org

 

MAURICE RAVEL

Încheiem seria specială a celor trei compozitori din aceste zile cu unul dintre preferații mei, la comemorarea a 80 de ani de la trecerea sa în neființă.

Joseph Maurice Ravel (7 martie 1875 – 28 decembrie 1937) a fost un compozitor, pianist și dirijor francez. Este adeseori alăturat curentului impresionist, împreună cu contemporanul său Claude Debussy (alt preferat al meu), chiar dacă ambii au respins termenul care-i unea. În deceniul 1920-1930, Ravel era considerat cel mai mare compozitor francez în viață.

Născut într-o familie melomană, Ravel a urmat cursurile de formare la cel mai mare Conservator al Franței, Conservatorul din Paris. În această instituție nu a fost bine privit din cauza părtinirii de care, zice-se, s-ar fi bucurat. După ce a părăsit acest loc, Ravel și-a găsit singur calea, dezvoltând un stil de o claritate profundă, încorporând elemente baroce, neoclasice și, în ultimele sale opere, de jazz. Îi plăcea mult să experimenteze cu forma muzicală, așa cum a făcut în Boléro (1928), unde repetiția ia locul dezvoltării muzicale.  A creat, de asemenea, reorchestrații muzicale ale altor compozitori, dintre care, cea mai cunoscută rămâne reinterpretarea operei Tablouri dintr-o expoziție  a lui Mussorgsky.

Fiind o fire minuțioasă și laborioasă, Ravel a compus mai puține lucrări decât mulți contemporani de-ai săi. Printre creațiile sale care au intrat în repertoriul nostru se află piese pentru pian, muzică de cameră, două concerte de pian, muzică pentru balet, două lucrări pentru operă și opt cicluri. N-a realizat nicio simfonie și doar o piesă religioasă (Kaddish). Multe din lucrările sale există în două versiuni, una pentru pian și o alta orchestrală. O parte din melodiile sale pentru pian, precum Gaspard de la nuit/ Gaspard al nopții, sînt extrem de greu de cântat, iar operele sale orchestrale complexe, precum Daphnis et Chloé (1912) necesită un echilibru deosebit în execuție.

Ravel s-a numărat printre primii compozitori care au recunoscut importanța înregistrărilor în redarea operelor sale spre marele public. Începând cu anii ’20, în ciuda tehnicii limitate ca pianist și dirijor, a participat la înregistrări ale mai multor opere de-ale sale, altele realizându-se sub supravegherea sa.

Gabriel Fauré i-a fost nu doar dascăl, ci și susținător.

Maurice Ravel a participat la Primul Război Mondial ca… șofer de camion. Avea patruzeci de ani și, în ciuda dorinței sale de a intra în aviație, a fost respins din cauza vârstei și a unor probleme de ordin cardiac. N-au fost cei mai fericiți ani pentru el. S-a îmbolnăvit, mama sa a murit în 1917, lucru care l-a adus în pragul disperării și a compus foarte puțin.

Vă las cu două creații de-ale sale care ocupă un loc special în inima mea, sub dirijarea maestrului Sergiu Celibidache, alături de nelipsitul clip cu Best of. 

Sper că v-au plăcut alegerile mele din aceste zile.

Vă mulțumesc mult pentru citire și/sau vizită!!

 

 

simfonia-culturii-page-001

Acest articol este o traducere după un site Wikipedia

Un răspuns la “Simfonia culturii – 45.”

  1. […] Charles Camille Saint-Saëns (9 octombrie 1835 – 16 decembrie 1921) a fost un compozitor, director de orchestră,organist, pianist și militar francez. Muzician superdotat – pianist vituos și excelent improvizator la orgă – spirit curios în fața oricărui lucru, scriitor, caricaturist, iubitor de călătorii, Saint-Saëns a ocupat un rol excepțional în renașterea muzicii franceze, atât prin învățămintele pe care le-a lăsat ( i-a avut ca elevi, printre alții, pe Gabriel Fauré și André Messager – cât și prin activitatea sa desfășurată în favoarea muzicii noi ( a fost unul dintre fondatorii a Société Nationale de Musique, destinată difuzării muzicii de origine franceză). E considerat că ar fi exercitat o influență clară înspre renașterea dusă până la Claude Debussy și Maurice Ravel. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: