Simfonia culturii – 46.

scult46

foto original: Youtube

 

CHIQUINHA GONZAGA (in memoriam)

 

Rezumat:

Deși,probabil, o necunoscută la noi, ca mulți compozitori sud-americani, Francisca Edwiges Neves Gonzaga, cunoscută internațional drept Chiquinha Gonzaga (17 octombrie 1847 – 28 februarie 1935) a fost o compozitoare, pianistă și dirijoare braziliană.

A fost prima chorona, prima pianistă de choro (în portugheză, choro înseamnă plânset, lamentare; în termeni muzicali, choro e un gen de muzică populară braziliană care a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea la Rio de Janeiro, bazat fiind pe câteva instrumente de bază: flaut, chitară și cavaquinho, un alt soi de chitară, specific zonei lusitane).

Un element central al creațiilor Chiquinhei este marșul, un stil regăsit mai mult în zona militară. Marșul care a consacrat-o se numește Ó abre alas (ro. Aripile deschise), și a fost lansat la 1899.

Tot Chiquinhei Gonzaga îi revine o altă premieră. Prima femeie din Brazilia care a dirijat o orchestră. Din cauza sau, poate, datorită acestor fapte, Chiquinha are o hermă în parcul public din Rio de Janeiro (Passeio Público).

Din 2012, brazilienii sărbătoresc ziua națională a muzicii populare braziliene în data de 17 octombrie, zi la care s-a născut Chiquinha Gonzaga.

Acest articol este o traducere după un site Wikipedia

 

 

simfonia-culturii-page-001

Publicitate

Un răspuns la “Simfonia culturii – 46.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: