Simfonia culturii – 48.

saint saens

Camille Saint-Saëns

foto original: mfiles.co.uk

DATE BIOGRAFICE:

Charles Camille Saint-Saëns (9 octombrie 1835 – 16 decembrie 1921) a fost un compozitor, director de orchestră,organist, pianist și militar francez. Muzician superdotat – pianist vituos și excelent improvizator la orgă – spirit curios în fața oricărui lucru, scriitor, caricaturist, iubitor de călătorii, Saint-Saëns a ocupat un rol excepțional în renașterea muzicii franceze, atât prin învățămintele pe care le-a lăsat ( i-a avut ca elevi, printre alții, pe Gabriel Fauré și André Messager – cât și prin activitatea sa desfășurată în favoarea muzicii noi ( a fost unul dintre fondatorii a Société Nationale de Musique, destinată difuzării muzicii de origine franceză). E considerat că ar fi exercitat o influență clară înspre renașterea dusă până la Claude Debussy și Maurice Ravel.

Saint-Saëns a fost in intelectual cu mai multe fațete. Încă de mic s-a dedicat studiului geologiei, arheologiei, botanicii și entomologiei, cu precădere a ramurii acesteia ultime, dedicată lepidopterelor. A fost și un matematician desăvârșit. În afara activităților sale de compozitor, interpret și critic muzical, s-a dedicat multor discipline, a purtat discuții cu intelighenția europeană și a scris lucrări științifice despre acustică, științe oculte, scenografie teatrală a Romei antice și despre instrumentele muzicale din acea perioadă. A fost membru al Societății de Astronomie din Franța, poseda un telescop și organiza concerte de așa o manieră încât acestea coincideau cu anumite evenimente astronomice (precum eclipse solare). De asemenea, a scris o lucrare de filosofie denumită Probleme și mistere, un volum de poezie, Rime familiare, dar și o comedie (La crampe des écrivains, Cârceii scriitorilor) care s-a bucurat de un real succes.

Opera sa complexă numără mai multe de patru sute de compoziții în care a abordat aproape toate genurile muzicale, a fost considerată, de unii, ca fiind prea academică, mai ales în țara natală. Cu toate acestea, muzica sa este foarte frumoasă, de o calitate scriitoricească fără dubii. Camille Saint-Saëns este, totodată, primul compozitor care a creat muzică pentru film.

Deși a trăit cea mai mare parte a vieții sale la Paris, este considerat un fiu adoptiv al orașului Dieppe, oraș din Normandia Superioară, unde s-a stabilit în 1888. În prezent, moștenirea sa ( o parte din ea) este expusă  la Chateau-Musée, din localitatea anteamintită, într-un salon care-i poartă numele.

Acest articol este o traducere după un material Wikipedia de limbă străină

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: