Simfonia culturii – 49.

 

simfonia culturii beethoven

LUDWIG VAN BEETHOVEN

foto original: worldatlas.com

 

DATE BIOGRAFICE:

Ludwig van Beethoven ( 16 decembrie 1770 – 26 martie 1827) a fost un compozitor, director de orchestră și pianist de origine germană. Moștenirea sa muzicală se întinde, cronologic, de la Clasicism până la începutul Romantismului. E considerat, în general, ca unul din compozitorii cei mai importanți din istoria muzicii, iar patrimoniul pe care l-a lăsat în urmă a influențat decisiv evoluția acestei arte.

Fiind ultimul mare reprezentant al clasicismului vienez (după Christoph Wilibald Gluck, Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart), Beethoven a reușit să realizeze o punte spre Romantism, influențat fiind de diversitatea operelor muzicale ale secolului al XIX-lea. Arta acestuia s-a exprimat în numeroase genuri și chiar dacă simfoniile au reprezentat resursa principală a faimei sale care a atins cote internaționale, impactul său s-a dovedit a fi unul important, mai ales pentru pian și muzica de cameră.

Producțiile sale includ treizeci și două de sonate pentru pian, numeroase opere pentru ansambluri muzicale compuse din doi, până la opt instrumentiști; concerte pentru pian și vioară, două opere de muzică sacră și un oratoriu, lied-uri, muzică incidentală, muzică de teatru (opera Fidelio) muzică de balet și muzică orchestrală (în care locul preponderent îl ocupă cele Nouă Simfonii).

 

 

 

 

simfonia-culturii-page-001

Toate textele scrise în secțiunea ”SIMFONIA CULTURII” sunt traduceri personale de pe site-uri Wikipedia de limbă străină.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: