Ființarea

A fi determină ființarea? Sunt sinonime, oare? În Dicționarul explicativ al limbii române, cuvântul ființare a avut mai multe definiții, de-a lungul anilor. Existență, viață, ființă, a exista, a-și desfășura activitatea, a fi în ființă, și altele. Pare-se că nu ne-am hotărât, încă, ce e cu ființarea asta. Dacă ține sau nu de ființă. Cel mai probabil, Omul simte lucrurile astea, norma încă le caută, pentru a le măsura.

Când ține de ființe, prea puține măsurători se dovedesc a fi acurate. Omul, ca să ne punem, iar, pe noi în centru, se numără printre cele mai imprevizibile ființe. Aici ne diferențiem net de regnul animal. Aici intervine mintea.

Cu mintea, noi putem fi cine dorim să fim. Nu întotdeauna și suntem cei din mintea noastră, dar de dorit, cu siguranță că ne-am dorit altceva, măcar o dată-n viață. Pe acest palier încercăm să ne încadrăm și noi aici, la revista AC. Pe culoarul dorinței unui altceva mai gustos, mai ofertant. Mai divers, de ce nu? Mai generos.

Cu acest prim număr, înființăm o publicație în scop cultural care încearcă o imagine de ansamblu a formelor de exprimare culturale din România și diaspora zilelor noastre. Cu tot ce înseamnă împletire de vechi și nou. Se poartă vintage-ul, știu, dar noi avem încredere că l-am găsit pe cel autentic. De la sat. De-acolo a început toată povestea României, fie că vrem, fie că nu. Unde am ajuns? Ne vor arăta, poate, prin creațiile lor, reprezentanții literaturii și artelor, pe care-i veți regăsi în numerele revistei. Participanți culturali, de la mic la mare, de la sat la oraș, de la strămoși la cei de astăzi. Când se puteau întâmpla mai frumos lucrurile acestea dacă nu în anul centenarelor? Centenarul serbării României, și centenarul comemorativ George Coșbuc. Nu le-am uitat. Pe toți îi veți regăsi aici. Pe toți pentru toată lumea și pentru toate gusturile. Poftiți! Lectură plăcută!

(editorialul primului număr al revistei AC; numărul doi e în curs de apariție 🙂 )

cop 1

foto copertă: Lilioara Macovei

Publicitate

4 răspunsuri la “Ființarea”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: