Puterea spirituală a empatiei

„În esență, suntem pe această planetă să învățăm despre iubire. Unii dintre noi cad în latura extremă și, ca empați super hăruiți, suferă foarte mult. Ar putea beneficia mai mult dacă nu s-ar mai expune și nici nu s-ar implica empatic. Pe de altă parte, există persoane cu abilități empatice care par a se fi închis în ele și devin inaccesibile. În orice parte a spectrului ne-am regăsi, scopul final este acela de a asculta muzica sufletului nostru, precum și muzica sufletelor celorlalți, creând armonie pe măsură ce avansăm în această călătorie numită viață – și, desigur, să ne bucurăm să ascultăm simfonia împreună”.

Am ales să încep aceste rânduri cu un citat din volumul Puterea spirituală a empatiei, de Cyndi Dale, o carte care mi-a plăcut enorm și care a ajuns la mine în momentul cel mai bun în care ar fi putut s-o facă, cred.

Cartea a fost lansată în anul 2016, la editura Cartea Daath, iar despre Cyndi Dale pot să vă spun că e un „autor recunoscut internaţional, speaker, vindecător şi consultant în domeniul afacerilor, preşedintele companiei Life Systems Services care a oferit cursuri de pregătire pentru mai mult de 35.000 de clienţi din Europa, Asia şi America. A publicat 15 cărţi, în format tipărit, e-book şi audio-book. Locuieşte în Minneapolis, Minnesota”.

Nu mai citisem nimic scris de Cyndi, dar aș face-o oricând pentru că e un autor care știe să „vorbească” cu cititorii prin intermediul cărților sale, indiferent de subiect. Nu știu mental asta, ci simt. Despre a simți e și cartea asta și despre cum simțim fiecare în funcție de tipul de empatie pe care ni l-am dezvoltat. Cu alte cuvinte, există șase tipuri de empați: fizici, emoționali, naturali, spirituali, mentali și șamanici. Fiecare dintre aceste tipuri simte într-un fel anume pentru că empatia, printre altele, presupune să te pui în pantofii celuilalt și să simți ce simte el, fără să te identifici plenar cu el, ci să știi să faci diferența dintre el/ea și eu. Acesta e scenariul ideal, însă, în funcție de aceste șase tipuri, fiecare rezonăm într-un fel sau altul cu un om, animal, o frunză sau cu un spirit.

Cartea e foarte accesibilă, are și exemple concrete, mici povestioare care vin să întregească, un punct pe care l-a bifat cu brio autoarea și de care aveam nevoie, personal.

Deși destul de restrânsă ca material de expunere vis-a-vis de tema extrem de generoasă, subiectul nu e tratat superficial. Dimpotrivă, e de admirat modul în care Cyndi Dale reușește să sintetizeze lucrurile cu adevărat impactante și esențiale pentru cititor.

Am învățat mult din cartea aceasta și mi-am confirmat o grămadă de lucruri pe care le simțeam față de mine și de cei din jur, dar am aflat și lucruri la care nu mă așteptam. De exemplu, dacă la începutul cărții mă simțeam mai mult ca aparținând tipului emoțional, am aflat mai apoi că, de fapt, sunt un empat natural, apoi spiritual și abia apoi emoțional. Cum am aflat asta și ce vreau să spun? Cyndi ne-a pregătit și un test, în paginile cărții. Un test foarte interesant, de 30 de întrebări pe care, făcându-l, la urmă putem afla ce fel de empatie am exersat mai mult. Personal, mi-am exersat mai mult cele trei tipuri antemenționate și, într-o măsură mai mică, pe celelalte, până la șase. Încă un lucru fain care mi-a plăcut la Puterea spirituală a empatiei – are o valoare practică inestimabilă. Să nu vă închipuiți că această valoare se rezumă doar la acest test, cu interpretările de rigoare, ci și la exemple concrete, după cum v-am spus, dar și la exerciții speciale pentru a-ți dezvolta abilitățile empatice și pentru a face față întâlnirilor cu cei pe care-i numește Cyndi drept empați afectați. Da, toți suntem empați, iată, însă cei despre care spunem uneori că „parcă nu simt nimic” sau sunt diagnosticați cu o afecțiune psihică, au anumite caracteristici empatice ușor denaturate, dar le au, însă ele trebuie șlefuite, ca la orice diamant care se respectă. Nu trebuie să fugim de nemaiîntâlnit, ci să încercăm să-l înțelegem, să fim empatici.

Am marcat multe citate frumoase din carte, dar am să mă rezum la câteva, în continuare:

Se pare că atunci când în mod empatic recunoaștem stresul în altă persoană și căutăm să-i ușurăm situația, și valorile hormonilor de stres din noi înșine cad. Sistemul nostru imunitar crește și suntem mai păziți de infecții virale severe, avem un ritm cardiac mai bun, o tensiune mai bună, niveluri scăzute de colesterol (…). Empatia aplicată – a face acțiuni bazate pe percepțiile empatice – nu are decât efecte benefice asupra imunității, nivelului de stres și speranței de viață.

Uneori poate fi foarte greu să-ți dai seama dacă primești informații empatice sau mesaje manipulative sau doar te conectezi cu propriile gânduri, sentimente și amintiri. (…) Informația empatică pare că vine din afara ta (…) va fi însoțită de calm, în timp ce indicațiile manipulative vor încerca să te oblige sau să te forțeze să le urmezi… Informația empatică autentică te va ajuta să te simți în unitate sau să fii una cu viața (…) însă nu te va copleși, așa cum o poate face cu ușurință o informație de tip compătimire. (…) Empatia manipulativă te va conduce să uiți de tine sau de nevoile tale.

Ce determină doi oameni să se simtă apropiați și conectați? Totul începe și se încheie cu intimitatea, arta de a fi vulnerabil în iubire. Intimitatea e dependentă total de capacitatea de a face schimb de stări emoționale, grijă și atenție. La fel de adevărat este și pentru crearea intimității cu ființe ale naturii și cu cele din alte lumi. (…) Indiferent cum ne construim legăturile sau ce ne leagă, empatia este cea care formează unitatea.

Cu alte cuvinte, empatia influențează benefic sănătatea, dar e impetuos să facem diferența dintre ea și surorile ei, compasiunea și manipularea, fără să uităm vreodată de iubire. Empatia și iubirea sunt strâns legate, interdependente, tot ceea ce ne leagă.

În viața mea n-am citit anexe mai interesante ca la această carte. În ele am aflat despre impostorii empatiei, regretul și compătimirea, dar și despre empații afectați, de care pomeneam mai înainte. Deși plină de greșeli de tehnoredactare, cartea m-a mișcat mult, am simțit-o extrem de apropiată sinelui meu și o recomand cu căldură tuturor celor interesați să afle mai multe despre ei înșiși și despre cum să construiască relații mai frumoase reconstruindu-se pe ei.

Mulțumesc editurii!

Titlu: Puterea spirituală a empatiei

Autor: Cyndi Dale

Editura: Cartea Daath

an: 2016

pagini: 268

Cop-Emp-500x500

foto: edituracarteadaath.ro

Publicitate

3 răspunsuri la “Puterea spirituală a empatiei”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: