Jocul de-a joaca alături de Clovnul de caro

Liniște. E primul cuvânt care-mi vine în minte atunci când călătoresc cu gândul spre volumul postum, „Clovnul de caro”, Ioan Gyuri Pascu. Despre liniște se pot scrie compendii întregi, dar cine să le citească? Mult mai bine ar fi, și cu siguranță de câteva ori mai concentrat, dacă ne-am odihni puțin asupra cărții Clovnului de caro. El, cel care deschide această carte, ne spune „Onorată asistență, cred că asta a fost tot./ Nu pot plânge decât lacrimi plânse de Marea Iertării/ Și-alte decât curcubee, nici a râde nu mai pot./Asta fac. Dacă vă place, vă rog, nu mă dați uitării!”. Și n-am făcut-o. Cei care poposesc vreme de un strop asupra cărților și cântecelor sale, nu îl mai pot uita pe clovnul de caro. Să fie el? Să fie altul? Cel din poezii și cântece? Cel prin poezii și cântece.

Poate acolo e casa lui.

Undeva între două caiete. Cel de poezii și cel de cântece. Sau acolo unde, cum spune chiar el, „în casa cărnii, efemeră,/ abonamentul minunat vine/ împachetat în plic de stres”.

 

Ce pasăre trebuie să fi fost el, clovnul. Sau una cu ea atunci „când prea reci îmi par zorile/ /când,una cu viorile,/ mă dau, armonic, vouă ” prin cuvinte însuflețite „ca să înțeleg jocul vieții” ascultând un râu, „ca să-nțeleg că nu e frâu/ să țină-n loc visul cel fără sfârșit”. Îmi place… acest zbor ales de păsărea măiastră, clovn și râu și toate de caro. Un joc de-a joaca atunci când încerci să găsești sensul într-o scoică, într-o maximă sau un nor de praf.

Să cauți trăind sau să trăiești căutând? Poate ne va spune clovnul… altă dată. Într-o altă ipostază despre azi. De nu, va avea sigur o părere Purtătorul de cuvinte, parcă renăscut în poemul „O conversație”, în care el și picătura Oceanului încearcă să respire eternitatea. O imensitate a timpului în care înveți cum să transformi banalul în special și invers, pe versuri. Cântate sau nu. „Până la urmă/ e o zi/ ca oricare alta”. Citește în continuare. S-ar putea să găsești anotimpuri în miniatură. Pe toate patru. Și cel mai frumos redat (îmi) pare, ca niciodată, toamna: „Și ploaia-n arpegii mărunte-o aud/și frunzele moarte-mi par vii./Parfum de gutuie în părul tău ud./Monet văd și-aud Debussy”. E atât de frumoasă tolba de cuvinte a lui Mes[*]!

Cuvinte care devin cântece atunci când îți cauți inima pentru a găsi în ea darul de a stăpâni clipa fără de vrere. Știi? „Vei scăpa de teama de-a muri”.

 

 

Pe când vei găsi inima, vei ști. „Adevărul e doar lumină, da, adevărul adevărat”. Vei ști. Nu te lăsa!Merită căutarea! Merită și mai mult (re)găsirea. „Viața e simplă, tu o faci să pară grea”. „Ce liberi am fi, ce liberi am fi, ce liberi am fi dacă am ști”toate astea. Toate cele ce sînt cântate și scrise de clovnul nostru de caro, o ultimă carte de joc în cântecul lui. Așa cum e el. Cum e și cântecul nostru. Nu-i nevoie de pian, „degetele mele cântă prin părul tău” și-al ei, și-al lui, și-al vostru… suntem toți Una.

Unde aflăm toate astea? În Casa Inimii, firește, după ce vom fi trecut stepa vieții, „drum fără popas” și desăvârșim visul perfect, „Va veni sigur o zi când noi/ vom trăi visul perfect/Fără secunde/ fără cuvânt/ Un vis pentru doi”. Un joc de-a joaca.

 

clovnul de caro

foto: Cartea Daath

 

La finalul cărții „Clovnul de caro”, Gyuri mulțumește prin câteva din gândurile lăsate de-a lungul anilor la finalul câtorva albume și nu numai. Poate ar trebui să-i mulțumim și noi. Încep eu. Mulțumesc!

 

[*]n.r. Ioan Gyuri Pascu a interpretat personajul Mes în spectacolul de teatru omonim, o producție a Teatrului Spiritual

 

 

Astăzi, Gyuri ar fi împlinit 57 de ani… Pace ție, suflete!

 

titlu: Clovnul de caro (postum)

autor: Ioan Gyuri Pascu

copertă, ilustrații și concept grafic: Irina Gănescu

an: 2017

pagini: 80

Publicat de Mihai

Cotea Mihai, autor

Alătură-te conversației

3 comentarii

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: