Colecția DH: (7) Vindecare și recuperare

Ne apropiem încet, dar sigur, de finalul seriei Colecția DH, iar astăzi vă prezint una din ultimele apariții ale autorului David Hawkins, în traducere în limba română, la editura Cartea Daath.

Vindecare și recuperare este un volum apărut la noi în anul 2011, una din cărțile de căpătâi ale autorului, din punctul meu de vedere, care-și propune să ne ofere chei înspre vindecarea trupului pornind tot din centrul ființei, ca și până acum. Dacă abordarea vi se pare puțin diferită, pot confirma acest lucru, însă consider demn de menționat faptul că această abordare nu implică o schimbare de macaz, căci domnul Hawkins se bazează tot timpul pe informații regăsite în celelalte volume ale domniei sale, determinându-ne să ne mirăm din nou, la fel și totuși altfel. Viața e o mirare continuă, nu-i așa?

Ca și până acum, pornind de la Harta Conștiinței, David Hawkins punctează câteva niveluri esențiale în parcurgerea pașilor care vor fi urmați în volumul de față. Așa aflăm cum câmpurile de sub nivelul 200 potențează boala (repet, nivel la care se situează marea majoritate a omenirii, conform măsurătorilor domnului Hawkins), știința se află la palierul 400, iar realitățile spirituale pot porni doar din câmpul Iubirii, nivelul 500.

Am avut plăcerea să găsesc și-n acest volum analogii și exemplificări multe, ba din experiența profesională a doctorului Hawkins, ba din viața sa personală, și toate ilustrează frumos un tablou rotund în care găsim ce înseamnă vindecarea asistată, stresul, sexualitatea, procesul îmbătrânirii, managementul crizelor majore, depresia, alcoolismul, cancerul și multe alte hibe ale oamenilor din prea grăbitul nostru secol. Iată cum, dintr-odată, apatia pare o doamnă bătrână care se dă huța în balansoarul ei uitându-se în gol, cum lumea pare un loc fără speranță pentru deznădăjduiți, în timp ce semenii noștri care trăiesc în frică își proiectează imaginea unui Dumnezeu înspăimântător, punitiv și cu ieșiri despotice.

De-a lungul și de-a latul cărții se simte și se respiră experiența fantastică a unui specialist. O carte de specialitate în adevăratul sens al cuvântului.

„Este important să știm că trupul nu are capacitatea de a se experimenta pe sine; este nesimțitor”, scrie autorul în capitolul 2- Vindecarea asistată. Această afirmație va fi repetată în mai multe moduri și cu diverse ocazii, iar eu nu pot decât să-mi recunosc neștiința, în acest caz. E haios când citim lucruri atât de evidente, dar pe care nu le conștientizasem înainte să ni le pună cineva în fața nasului. Așa m-am simțit și eu.

Mergând mai departe pe calea acestei afirmații, observăm că ceea ce susține domnul Hawkins nu e nimic altceva decât baza și filosofia anesteziei. În asta constă anestezia: îndepărtarea conștiinței. Revelații, cineva?

Așa cum am înlăturat acest văl, hai să repetăm mișcarea și să facem o diferență mare și sănătoasă între boală și persoana care are o boală.

20181122_134136

Brusc începem să vedem credințele noastre într-o altă lumină, iar acesta e cel mai bun simptom al vindecării, deoarece credințele noastre ne trasează traiectoria, deci merită toată atenția, zic eu. Să luăm efectul nocebo, de exemplu. Ce credem, aia e. „Dacă considerăm că ouăle cresc colesterolul și credem că această creștere a colesterolului va crea probleme inimii, iar mâncatul ouălor crește colesterolul, atunci asta va afecta inima datorită puterii minții”. Exact cum ați citit. Ne facem rău singuri, nu vine nimeni să ne ofere această șansă. Există, în schimb, principiul vigilenței, care ne spune că mintea nu trebuie lăsată să scape cu un sistem de credințe negative nici măcar o dată, deoarece este foarte puternică și poate deturna totul în fracțiuni de secundă. Sisiful nostru, cel de toate zilele.

Vindecarea holistă pare să fie o soluție la problemele noastre, dar ce ne facem cu oamenii din balon? Cine sunt ei? Acestea sunt persoanele care merg la o petrecere unde lumea mănâncă mâncarea despre care ei cred că nu e nimic mai mult decât otravă. „Se omoară pe ei înșiși cu fripturile alea și cu pesticidele din legume și fructe”. Îi veți recunoaște după punga maron în care-și țin mâncarea lor. Deși cunosc și eu măcar o asemenea persoană, trebuie să recunosc că exemplele autorului mi-au făcut deliciul zilei.

Nu vi se par niște stresați, acești oameni? Na, iată ce aflu din capitolul 3 (tot numai despre stres). Se pare că stresul rezultă din menținerea unui anumit punct de vedere. Da, se potrivește mănușă descrierea aceasta cu oamenii din balon, dar și cu multe alte categorii de persoane. Ne stresăm de experiența care ne creează acest disconfort, iar ea se află-n interior, în conștiință. Soluția? Exercițiul „Și dacă”. Să renunțăm la a ne opune sentimentului care generează stresul și să-i urmăm calea întrebându-ne: și dacă se întâmplă asta cum va fi? Răspuns. Mergem mai departe pe calea răspunsului –  și dacă se întâmplă asta cum va fi? Răspuns, mergem mai departe și tot așa. Vom ajunge la capăt, vom citi adevărul despre stres în care scrie că la baza tuturor anxietăților noastre stă teama de moarte. Că-i spunem altfel, contează mai puțin. Stresul X, stresul Y și ceilalți frați ai săi de acolo pornesc, de fapt.

Picture1

Sănătatea nu rezidă în frică, ci în eliberarea de obstacole, ea reprezintă transcenderea limitărilor și a sentimentelor de separație.

Privind din perspectiva adevărului capitolului 5, Primul ajutor spiritual, am aflat că nu există un asemenea lucru precum „numai egoul”, deoarece asta ar însemna că există un loc unde Dumnezeu (sau cum vrei să-i spui) nu există. Dar bătrânețea există? Conform capitolului 7, Procesul îmbătrânirii, se pare că îmbătrânirea nu e altceva decât o serie de identificări, programe și stereotipii, tipare comportamentale și scenarii. Ce ziceam înainte, că ne facem rău singuri? Da, tot singuri ne și îmbătrânim. 🙂 Mintea, ce generator de etichete eficace și productiv! Se poate să nu fi învățat nimic de la Phoenix (de la pasăre, nu de la trupă)? Se pare că nu, deoarece pasărea Phoenix, zice domnul Hawkins, se naște din cenușa disperării și a lipsei de speranță, însă nu acestea sunt de prețuit, ci valoarea renunțării și a înțelegerii limitelor sinelui mic. În acel moment renunți la tot, îți anihilezi egoul, cel ce crezi că ești, și renaști. În asta constă rezolvarea la problema Phoenix.

Toate aceste lucruri poate că vor implica oareșice durere, dar vor însemna izbăvirea de suferință. Durerea și suferința stau la poză lângă un semn de inegalitate. Vestea bună e că atunci când sîntem într-o situație în care durerea ne copleșește și suferim din toți porii, atunci „ne dăm seama în ce credem cu adevărat”.

Greșeala comisă de depresivi și de cei care dor, este că toți aceștia (și noi, la un loc) își bazează supraviețuirea pe ceva aflat în exterior. Nu acolo e centrul, nu-i așa?

20181210_113810

Suntem dictați de sistemele de convingeri preluate încă din fragedă pruncie mai mult decât ne place să recunoaștem. Când cititorul acestei cărți va spune „nu cred niciun cuvânt din tot ce afirmă aici”, util ar fi să-și amintească ce-i spuneau ai lui față de încrederea în străini sau chiar neîncrederea în oameni. Eu vă încurajez să vă întrebați și să vă îndoiți, dar să nu ștampilați înainte să cercetați. Lectură plăcută!

titlu: Vindecare și recuperare

autor: David R. Hawkins

editura: Cartea Daath

nr.pagini: 412

an: 2011

traducători: Adina Ihora, Daniela Marin

vindecare pt colec

foto: Cartea Daath

3 răspunsuri la “Colecția DH: (7) Vindecare și recuperare”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: