„Plânsul lui Nietzsche”, o carte-monument

Am citit recent un volum remarcabil. O carte-monument. Asta înseamnă pentru mine „Plânsul lui Nietzsche”, un volum primit de ziua mea, anul trecut, de la o ființă deosebită din viața mea, citit zilele trecute abia.

Cartea e o comoară mai cu seamă pentru că rezonează cu propria-mi comoară. Cum altfel? Fiecare dintre noi păstrăm o comoară în noi…o comoară de noi sau de oameni goi sau de nevoi și frici, de lumină la tensiuni mici și ar mai fi comori și „comoare”, dar înlăuntrul fiecăruia nu poate intra decât el însuși. Uneori cu ajutor, alteori fără.

Cartea scrisă de Irvin Yalom are o dublă valoare, dincolo de subiectivismul meu inerent. Este un volum literar prețios și o semi-biografie foarte valoroasă. Autorul s-a inspirat mult din realitate când a decis să spună povestea buclei pe care Nietzsche a trăit-o în acel 1882… puțin înainte de începerea lucrului la unul din cele mai emblematice volume ale sale, „Așa grăit-a Zarathustra”.

Deși avem un reflector puternic îndreptat spre personajul filosofului Friederich Nietzsche, personajul care stă foarte aproape de el în carte (și care, de fapt, nu l-a întâlnit nicicând..dar ar fi putut s-o facă, cum bine spune scriitorul în postfață) este nimeni altul decât reputatul medic Josef Breuer.

Întâlnirea lor e legată de un personaj aparte, un anumit soi de arhetip-feminin, Lou Salomé cu care, zice-se (mai mult în carte), Nietzsche ar fi avut o scurtă poveste de dragoste că năbădăi. Din fericire pentru mine, personajul Salomeei este slab reprezentat în carte. Să zicem că e genul acela de figură feminină pe care prefer să nu o (mai) întâlnesc în viața mea prea curând. O femeie care are impresia că i se cuvine tot, care pretinde, nu cere voie, duplicitară, perfidă și (doar) fățiș interesată de persoana celuilalt. În fine, se face că Lou Salomé îl întâlnește pe dr. Breuer tocmai la Veneția, pe când acesta se afla în vacanță alături de soția sa, Mathilde. Tam-nesam, domnița îi trimite o depeșă prin care îl informează că trebuie să-l consulte într-o chestiune foarte urgentă, că se află în joc viitorul filosofiei germane și că se vor întâlni la o anumită dată și oră la o cafenea venețiană. Dr. Breuer, un vienez veritabil, rămâne mut în fața abordării distinsei, dar acceptă să o întâlnească și povestea începe.

Nietzsche din romanul nostru e o persoană dificilă, singuratică, puțin cam mizantropă, aș zice, care nu acceptă ajutorul altcuiva pentru a nu-și crea obligații și pentru că e trufaș, iar domnița Lou Salomé nu are decât intenții bune încercând să-l convingă pe doctor să-l trateze pe Nietzsche(aflat în pragul sinuciderii, furibund în scrisorile cu ea) fără ca el să știe că-l tratează… aparent. Aparent, pentru că, după cum vom vedea, ca orice poveste, și istoria celor doi comportă mai multe fațete… și mai multe personaje, pentru că, pare-se, există chiar și-un triunghi amoros.

(…)el spune că simțim ură față de cei care ne descoperă secretele și ne învăluie în sentimente tandre. Noi avem nevoie în acele momente nu de simpatie, ci să ne redobândim puterea asupra propriilor noastre emoții.

Povestea se complică cu adevărat abia atunci când dr. Breuer și Nietzsche se întâlnesc, încep consultațiile, pare că există o afinitate din partea filosofului, apoi se retrage brusc, și când să-și piardă doctorul șansa de a-l trata pe Nietzsche… îl găsește ocazia seculară – vulnerabilitatea. În pragul unei crize majore (Nietzsche suferea de migrene puternice), doctorul îi alină suferința și, într-o stare de semi-conștiență, filosoful îi cere ajutorul. Doctorul fusese alertat de miez de noapte de un angajat al hotelului unde era cazat filosoful că ceva se petrece în camera lui Nietzsche, că i-ar fi rău.  Noaptea aceea creează o breșă, iar a doua zi, filosoful acceptă să-i fie tratate migrenele într-o clinică din Viena, sub stricta supraveghere a doctorului Breuer în schimbul… întrajutorării doctorului său, aflat în pragul disperării.

Nu, disperarea doctorului nu e chiar de fațadă și treptat, rolurile dintre cei doi se schimbă la modul cel mai autentic cu putință. Viața aparent sigură și mulțumitoare a doctorului Breuer ascunde mai multe mâhniri decât ar putea accepta acesta… umbre din trecut care declanșează tipare nefericite în viața „de azi”.

(…) Breuer avea credința că adevărata durere a bătrâneții, pierderea persoanelor apropiate, faptul că le supraviețuiești prietenilor, era lipsa analizei – oroarea de a trăi neobservat.”

Ceea ce fac ei, de fapt, reprezintă primii pași în domeniul psihanalizei, un nume de care e strâns legat un alt personaj din roman, doctorul Sigmund Freud, bun prieten și apropiat de-al doctorului Breuer.

După multe confesiuni, revelații și reîntoarceri, ambii reușesc să-și găsească un numitor comun în propriile lor dureri lăuntrice, iar filosoful învață să se deschidă și să primească ajutorul celui de lângă.

Pentru complexitatea poveștii redate, consistența și veridicitatea personajelor inspirate din realitate, capacitatea de analiză și de observare, volumul domnului Irvin Yalom merită toată atenția.

Un roman puternic, dur, dar necesar…mai ales când viața nu ni se mai poate arăta în frumusețea ei din cauza necurățării hornului. Vă invit la reflecție!

– Da, eterna reîntoarcere înseamnă că de câte ori alegi o acțiune trebuie să fii dispus s-o alegi pentru eternitate. Și e la fel pentru fiecare acțiune pe care nu o faci, fiecare gând născut mort, fiecare alegere evitată. Și toată viața netrăită va dospi înlăuntrul tău, netrăită pentru eternitate. Și vocea neluată în seamă a conștiinței tale va striga veșnic la tine.

titlu: Plânsul lui Nietzsche

autor: Irvin D. Yalom

editura: Humanitas

an (cartea mea): 2012

traducător: Luana Schidu

pagini: 395

trailer ecranizare

1048117-0

Reclame

Publicat de Mihai

Nume: COTEA MIHAI Data & Locul nașterii: 11 februarie 1989, SIBIU Studii: licențiat în istorie; masterat de etnoturism, autor

Alătură-te conversației

7 comentarii

 1. Ma bucur ca ti-a placut asa mult. Am citit de același autor” Confesiuni pe canapea” . Nu m-a impresionat. M-ai facut curioasă in privinta cărții.

  1. Chiar mă gândeam să mai caut și alte cărți de-ale autorului. Deci ”Confesiuni pe canapea” nu e cine știe ce…mna, or mai fi. Asta, personal, mi-a plăcut enorm. E psihologică rău, ca să zic așa 🙂

   1. Mihai, poate tie o sa-ti placa si cea despre care am zis. Suntem diferiti, simtim diferit!
    Apropo, am citit ” Un băiat pe lista lui Schindler ” . Să nu o ratezi. E bună cartea.

   2. Drept zici, totuși, eu mi-am pus o altă carte de-a lui deoparte. ”Un băiat pe lista lui Schindler” cred că e și pe lista mea de must read 🙂 îi vine rândul 😉 mulțumesc frumos pentru recomandare!

 2. A republicat asta pe fata noptii și a comentat:
  „Cartea scrisă de Irvin Yalom are o dublă valoare, dincolo de subiectivismul meu inerent. Este un volum literar prețios și o semi-biografie foarte valoroasă. Autorul s-a inspirat mult din realitate când a decis să spună povestea buclei pe care Nietzsche a trăit-o în acel 1882… puțin înainte de începerea lucrului la unul din cele mai emblematice volume ale sale, „Așa grăit-a Zarathustra”.”

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Poeta da Garrafa

Este sítio expõem a palavra, a imagem, a voz da minha poesia. Foto: Odilon Machado de Lourenço.

DOI fără rost

Un alt început

Nevoie de noi

"Fă ce vrei, dar înainte pune-te în rândul celor care ştiu ce vor" Friedrich Nietzsche

Lista Treptelor

Stari De Veghe

Lumen in mundo

Nimic nu este atât de surprinzător ca viața. În afară de scris. - Ibn Zerhani

Zwischen Immer Und Nie

What are the most profound words you've read?

Sinapse

Simple, dar cu viață

Drumul spre Mirhinia

Creații literare, impresii, locuri

Rânduri cu dichis

by Literatură pe tocuri

Blogaritm

Aici traiesti un timp in timpul meu.

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

intedismind

A book is a dream that you hold in your hand

Diana

Gânduri răsărite din frânturi de lumină.

Cuvinte ascuţite

Cultura la control!

A reader has no favourite book

(eco-friendly reading diary)

%d blogeri au apreciat asta: