Biblioteca Teleki și trei personalități marcante ale culturii (II)

PRIMA PARTE ESTE DISPONIBILĂ AICI

Dacă în prima parte a acestui articol am discutat puțin despre fondarea bibliotecii Teleki și am reiterat câteva dintre liniile marcatoare ale vieții personalităților care au inițiat acest lăcaș de cultură, azi vom continua micul nostru periplu prezentându-l pe Domokos Teleki.

Cine e Domokos Teleki?

Pe scurt, Domokos Teleki (1773-1798) a fost cel mai în vârstă dintre copiii fondatorului bibliotecii, care au atins vârsta adultă.

De-a lungul scurtei sale vieți, Domokos a studiat varii discipline (istoria antichității, filozofie, logică, științe ale naturii, matematică, fizică, estetică, filologie etc.) în cadrul Universității de la Viena, lăsând în urmă o bogată zestre spirituală.

Înaintea de parcurgerea acestor cursuri, ar fi demne de menționat, câteva aspecte ale educației lui Domokos.

La vârsta de șase ani, Domokos avea deja un tutore, în persoana lui Martin Liptay. Doi ani mai târziu, la vârsta de 8 ani, acesta îl duce la Colegiul Reformat din Târgu-Mureș, pentru a lua contact cu alți copii și pentru a rămâne, totodată, sub supravegherea sa. După încă doi ani, când tatăl său Sámuel Teleki, a fost transferat la Viena în urma numirii sale în funcţia de vicecancelar al Transilvaniei de către împăratul Iosif al II-lea, Domokos a rămas, în continuare, sub supravegherea unui tutor – Michael Berke, profesor de filosofie.

Teleki_Domokos_(útirajzíró)

sursa: wikidata.org

Începând cu anul 1788, începe să studieze la Viena, iar în 1791, e trimis de tatăl său la Pesta, pentru a studia dreptul. Mai apoi, Domokos a lucrat ca notar.

Din motive de sănătate, renunță la ocupația de notar și, însoțit de un doctor, întreprinde diverse călătorii de-a lungul Imperiului Ungar, în scop de recuperare. În 1796, îl găsim la Karlovy Vary, de unde pornește într-o călătorie în ținutul Saxoniei.

Între timp, este admis în diverse societăți din Lepzig și Jena, iar la 1797, publică la Viena jurnalul său de călătorii, Descrierea câtorva călătorii prin ţară…, în care expune atenției cititorilor zone din nordul Ungariei de azi, Transilvania, fosta Slavonia, Croația și altele.

După trei ani de călătorii, revine-n Transilvania, unde este numit cancelar și consilier adjunct.

La fel ca tatăl său, și Domokos a fost preocupat de binele public. Au rămas, în urma sa, o serie de măsuri demne de luat în vedere în locurile în care a trăit, printre care:  introducerea de noi metode, moderne, pentru îmbunătățirea condiției locuitorilor de pe domeniile din Dumbrăvioara; procurarea medicamentelor necesare tuturor celor care locuiau pe pământurile sale, în timpul epidemiei de holeră ; întocmirea unui regulament în 19 puncte pentru școala elementară din Dumbrăvioara. 

După moartea fiului său, Sámuel Teleki păstrează în bibliotecă întreaga moștenire a acestuia: notițele din timpul studiilor, manuscrisele lucrărilor publicate, scrierile nepublicate legate în volume, colecția de mineralogie.

Domokos Teleki moare la scurt timp după dispariția mamei sale, din cauza unei boli necunoscute, la vârsta de 25 de ani.

VA URMA

webografie:

Wikipedia

telekiteka.ro

Un răspuns la “Biblioteca Teleki și trei personalități marcante ale culturii (II)”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: