Biblioteca Teleki și trei personalități marcante ale culturii (III)

PARTEA A DOUA POATE FI ACCESATĂ AICI

Săptămâna trecută discutam puțin despre Domokos Teleki, fiul cel mare al fondatorului bibliotecii Teleki, Sámuel Teleki. A sosit timpul să pun punct acestui articol tripartit prin revelarea câtorva detalii despre o doamnă a culturii, intens implicată în acțiunile derulate de bibliotecă – Bethlen Zsuzsánna.

Bethlen Zsuzsánna (1754-1797) a fost fiica contelui Domokos Bethlen de Iktár şi a baroanei Mária Wesselényi. Iubea cărțile încă de mică, crescută de bunicii materni (mama-i murea pe când avea doar 1 an), bibliofili și colecționari de carte. Sámuel Teleki, soțul ei, a avut un rol crucial în formarea Zsuzsánnei. Avea 14 ani pe când se cunoșteau. Tot lui i se datorează și structura în care se găsește colecția de carte a acesteia, după moartea soției. În cadrul volumului trei al catalogului bibliotecii Teleki, Sámuel Teleki a publicat catalogul cărților soției sale, folosind o aranjare alfabetică, și nu sistematică, cum se obișnuiește.

crop-2015-11-13-12-29-10_415645bb761259a.png-500x400

foto: Teleki Téka

Biblioteca soției sale avea să conțină doar lucrări în limba maghiară reprezentând, totodată, singura colecție feminină din secolul al XVIII-lea păstrată integral.

Valoarea ei rezidă în faptul că reunește cărți ale familiei acesteia din timpul a trei generaţii, Zsuzsánna Bethlen moştenind mare parte dintre cărţile bunicii materne, Zsuzsánna Rhédei, şi cărțile mătuşii din partea mamei, Kata Wesselényi. Printre acestea găsim un volum complex de literatură religioasă şi un număr mare de lucrări care au scopul de a oferi îndrumare în multe probleme practice, de zi cu zi (horticultură, agricultură, dresaj de cai).

Urmând exemplul soțului ei, Bethlen Zsuzsánna și-a lăsat colecția la dispoziția publicului, majoritatea cărților fiind semnate de ea însăși cu scurte citate din Sfânta Scriptură sau motto-uri.

referințe:

http://www.diacronia.ro

http://www.telekiteka.ro

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: