CINE SUNT?
Mihai Criste s-a născut pe 8 octombrie 1975 la Deva, iar la 17 ani participa deja la prima sa expoziție de grup, urmând ca doi ani mai târziu să aibă prima sa expoziție personală. De atunci, a participat la multe alte expoziții în România, Marea Britanie și SUA.
Mihai Criste e mai cunoscut în afară decât în propria sa țară, chiar dacă precedente naționale există, mai cu seamă dacă ne aplecăm asupra operei lui Victor Brauner, care tot în străinătate și-a expus creațiile.
Absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, în lucrările lui se simt destul de pregnant influențe de sorginte suprarealistă din zona marilor reprezentanți ai acestui curent – Dalí și Magritte.
Rafał Olbiński este un pictor de origine poloneză, născut la 1943. A studiat la Facultatea de Arhitectură din Varșovia, iar în anul 1981 a emigrat în SUA, unde a devenit rapid un pictor, ilustrator și designer renumit. Combină suprarealismul și simbolismul într-un mod aparte care i-a adus peste o sută de premii la nivel mondial, inclusiv medalia de aur din partea Societății Ilustratorilor din New York.
câteva creații:
MIHAI CRISTE
sursa: mihaicriste.blogspot.com
sursa: Webcultura
sursa: humoringthegoddess.com
foto: irancartoon.com
foto: Pinterest
mai multe creații aici și aici
Rafał OLBIŃSKI
sursa: tylkosztuka.pl
foto: ebay.com
foto: Pinterest
surse:
http://www.contributors.ro/cultura/sa-ne-iubim-contemporanii-mihai-criste-pictor-de-metafore/
Webcultura
http://www.poster.com.pl/olbinski.htm
https://www.artsper.com/en/contemporary-artists/poland/5826/rafal-olbinski
6 răspunsuri la “Suprarealismul la zi: Mihai Criste & Rafał OLBIŃSKI”
Superbe lucrarile … Felicitari !!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa-i? Și mie-mi plac enorm, tare m-am bucurat că am dat de acești pictori minunați și contemporani cu noi 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din pacate in zilele noastre, la noi in tara, arta e la pret de nimic si aproape nimeni nu mai apreciaza frumosul. La putere sunt momentan vulgaritatea, obscurantismul, snobismul si alte rude usuratice de-ale lor. Dar … ne facem noi mari (visul copilariei)😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce fain, așa e, am rămas parcă la visul copilăriei de după 89…ne facem noi mari 😦 Perfect de acord cu tot ce ai scris. Pâine și circ…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La noi … mai mult circ … 😕
ApreciazăApreciat de 1 persoană
[…] într-o scrisoare adresată lui Saşa Pană). De la Brauner, Naum va primi şi unele texte suprarealiste, aduse de acesta de la Paris. Nici arestarea sa, la începutul anului 1936, sub învinuirea de a fi […]
ApreciazăApreciază