Fotografia… „ scrierea cu lumină” (partea 1)

articol apărut inițial în revista AC nr.5/2019

autor: (c) Ovidiu Cosac

 

Cuvântul „fotografie” provine din  cele  două cuvinte grecești: photos = lumină, și graphis = scriere. Deci, scriere cu lumină. Cei care practică fotografia ar trebui să nu uite acest lucru – Scriere cu Lumină! De obicei, când fotografiem, suntem concentrați pe subiect și pe alte amănunte tehnice, legate de aparatul cu care lucrăm, omițând modul în care cade lumina pe subiect.                                                                                                                             

Fotografia apare, oficial, în anul 1839, ca rezultat al ideilor inovatoare  a doi oameni de știință francezi: Joseph Nicéphore Niepce (la 1833) și Louis Daguerre (la 1839), care pun la punct primul proces fotografic utilizabil. Bineînțeles că cei doi inventatori nu au realizat la acel moment despre importanța, implicațiile și marea dezvoltare pe care o va avea această  minunată descoperire, care cu timpul se va transforma în ARTĂ. La ora actuală, se fac milioane de fotografii /secundă, dar dintre acestea, doar foarte puține se pot defini ca fiind „fotografii artistice”.

Filosoful Vilém Flusser scrie în cartea sa, „Pentru o filosofie a fotografiei” următoarele: „Inventarea fotografiei este un eveniment istoric la fel de decisiv cum a fost inventarea scrierii”. Din păcate, odată cu evoluția tehnică în acest domeniu, omul s-a „lenevit”, preferând cantitatea în detrimentul calității. Astăzi se fac fotografii în rafală, până la descărcarea acumulatorului și umplerea cardului de memorie, apoi la vizionare, prea puține cadre merită atenția din punct de vedere estetic.

Pentru a da valoare estetică fotografiei, recomand o atentă încadrare a subiectului, o analiză a modului în care cade lumina, iar pentru aceia care doresc să realizeze o fotografie artistică, „musai”, un studiu asupra compoziției elementelor pe care le doresc în cadru. Nu uitați! Fiecare fotografie/cadru trebuie să spună o Poveste; să ne trezească sentimente, vise, să ne bucure, să ne întristeze, pe noi și pe privitori – pe spectatorii acestui act cultural.

Fotocompoziția este ansamblul de principii, în concordanță cu viața, cu care artistul fotograf  trebuie să fie familiarizat, astfel încât, la momentul fotografierii, el să poată  face cea mai potrivită alegere în  așezarea obiectelor în cadru, repartizarea și gruparea optimă a elementelor vizuale într-un tot unitar estetic, care să evidențieze cât mai clar esența conținutului.

c5cosac

foto: Ovidiu Cosac 

       La realizarea unei fotografii cu valoare estetică, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi practice, elementare: când fotografiem în exterior, în natură, vom evita să fotografiem figuri umane, portrete, în timpul amiezii, în plin soare, pentru că fețele umane vor fi inexpresive; ochii vor fi în umbră, umbra arcadelor, iar pe gură va apărea umbra nasului. Dacă este necesară fotografierea în acest interval de timp, alegeți un loc umbros, în apropierea unor ziduri sau copaci stufoși, astfel, contrastele lumină/umbră vor fi mai mici și vor evidenția mai multe detalii.

Timpii optimi de fotografiere, pentru o fotografie care să merite atenția prețuirii estetice, sunt: dimineața devreme sau înainte de apusul soarelui – când lumina vine din partea de sus-lateral, devenind, astfel, mult mai expresivă.

Lumina poate fi clasificată după cum urmează:

–  „cheie înaltă” – aici domină albul și griuri fine pe întreaga suprafață;

– „cheie medie” – aici subiectul are puține contraste, predominând tonurile blânde, iar lumina este, oarecum, neutră;

– „cheie joasă” – în cadrul fotografiei predomină negrul și tonurile întunecate.

Exemplific prezentarea de mai sus prin câteva mostre de fotografii alb/negru, care vin să ilustreze paleta de tonalități (alb/negru), ce aduc fotografia în lumea ARTEI…

c5cosac1

foto: Ovidiu Cosac

3 răspunsuri la “Fotografia… „ scrierea cu lumină” (partea 1)”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: