Citatul de duminică (30): carusel din origami

Când venise în Grădină Lyonette, făcuse și aici un carusel din origami. Stătea pe raftul deasupra patului în care dormea Bliss de când murise Lyonette. Acum ea reprodusese toate modelele și culorile. Era atât de detaliat, de atent lucrat. M-am întins și l-am rotit.

-A trebuit să-l fac, a șoptit Bliss, dar nu-l pot păstra.

Apoi a izbucnit în suspine dezlănțuite și și-a îngropat capul în perne. Nu știa nimic despre propria mea experiență cu caruselul. Nu avea idee că stătusem pe un căluț roșu cu negru și înțelesesem într-un final că părinții mei nu mă iubeau, sau că nu mă iubeau destul. Că înțelesesem în sfârșit și acceptasem că nu eram dorită.

I-am ridicat caruselul din poală și am împuns-o ușor cu degetele de la picioare.

-Du-te să faci duș.

A sughițat și s-a dat jos din pat, ascultătoare, și în timp ce ea spăla de pe piele două săptămâni de furie și durere, am studiat căluții să văd dacă semănau cu cei din caruselul meu.

Erau destul de asemănători, da. Căluții din caruselul ei aveau hamuri argintii, nu galbene, și panglici roșii. M-am lăsat în genunchi și l-am pus pe raft, lângă Simba, lângă menajeria de origami, lângă pietrele pictate de Evita și poemul scris de Danelle, toate obiectele pe care reușisem să le strâng după șase luni în Grădină. M-am gândit dacă aș putea-o convinge pe Bliss să facă o figurină care să reprezinte o fată cu părul brunet și pielea bronzată, care să stea pe un cal negru cu roșu și să se învârtă, să se tot învârtă în timp ce vede lumea din jurul ei îndepărtându-se și lăsând-o singură.

Dar, dacă i-aș fi cerut asta, m-ar fi întrebat de ce, și acea fetiță din trecut nu avea acum nevoie de milă, avea nevoie să fie în sfârșit uitată.

(fragment din romanul Grădina cu fluturi, Don Hutchinson, traducere Cristina Nemerovschi, editura Herg Benet, București, 2018, p.190)

Coperta_Gradina-cu-fluturi_Dot-Hutchison

foto: Herg Benet

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: