Alegerile

publicat inițial în revista AC nr.7/2019

autor: (c) Anica Andrei-Fraschini

 

Cândva, am citit într-un soi de horoscop, că orele mele cele mai productive ar fi între 17 și 19. În măsura în care am posibilitatea să le citesc – fără a-mi face un scop din asta – mă interesează studiile, statisticile, chiar și predicțiile legate de zodii. Dar nu pentru că le-aș considera bune de luat în considerare ad-litteram, ci pentru că eu chiar cred că există o legătură între configurația astrală, din momentul apariției pe lume, și structura organică, plus cea de personalitate, a ființei fiecăruia.

Mulți ar spune : „O, dar suntem constituiți material în același mod, toți avem un creier, o inimă, doi lobi pulmonari, ficat, ochi, mâini, picioare…”. Foarte adevărat. Cu oarece excepții. Dar câte diferențe există între predilecțiile la fragilizarea unuia sau altuia dintre organe… Și iar va spune cineva : „Păi, asta ține de ereditate și de modul de viață, al fiecăruia…”. Deh, avem dreptul la opinie proprie. Mie îmi place să cred că venim pe lume la un moment anume, cu o sarcină sau mai multe de îndeplinit, ceea ce se poate asimila cu  „crucea” de dus. Și toate posibilitățile-imposibilitățile de a îndeplini obiectivele fixate încă pe când eram „Sus”, ca suflețel, țin de cât de bine configurați suntem, ca alcătuire fizică și psihică. Da, la creșterea eului contribuie factorii educaționali, sociali, de mediu, cât și intervenția proprie, asupra cunoașterii de sine și formării. Alegerile. Ah, alegerile !

Dar să revin la orele productive. Am urmărit – fără obstinație, doar la întâmplare – să văd dacă am, într-adevăr, un ritm biologic bun, între orele recomandate. Nu! Nu-l aveam deloc. Ba, dimpotrivă. La ora 17, deja, oboseala acumulată peste zi își spunea cuvântul. Bineînțeles că totul ar fi depins și de ce anume făceam până la ora 17. Dacă aș fi avut posibilitatea unui repaos, pe la 13-14, ceea ce ar fi fost normal, probabil că randamentul și eficacitatea acțiunilor mele s-ar fi putut demonstra ca fiind la capacitate optimă, în intervalul recomandat. Ei bine, aici intervine societatea. Organizarea oamenilor într-un cadru funcționabil. Așa, aproximativ, cum a putut un grup de indivizi umani, la diverse momente ale „civilizației”, să pună la punct un circuit al resurselor, în vederea conviețuirii.

digital-art-399834_1920

foto: Pixabay

Diminețile. Ridicarea pleoapelor, după o regulă a cărei taină îmi scapă. Trezirea, revenirea din cu totul altă lume…

De multe ori, mă pomenesc că exist brusc, în patul meu, direct dintr-un vis aproape palpabil. Mă aflam la cine știe câte milioane de ani-lumină distanță fizică și psihică, într-un univers paralel, și, dintr-o dată, aterizez în patul de aseară. Îl cunosc și, totuși, parcă nu mi-aș fi dorit să revin aici, era interesant „dincolo”. Era palpitant, iar sentimentul meu, la trezire, este că acolo se petrecea, de fapt, „adevărul”.

M-am întrebat de multe ori ce anume construim cu inconștientul și subconștientul și cât de mult am putea interveni dintr-o stare conștientă, într-o stare a celorlalte modalități de funcționare a creierului. Unde mai pui că există și „supraconștientul”?

Eu simt, știu deja, că am un subconștient foarte prezent. Sau activ. Numai că l-am dominat cu conștientul. De multe ori, l-am pus la colț, l-am făcut să tacă, să nu se bage. Și poate că nu ar fi trebuit. Pentru că el ar fi știut mai bine. Ar fi ales mai bine. Dar educația, dublată de conveniențele sociale, cu precădere, și-a arătat moțul și a dictat altceva. Am acționat sub bagheta unui „moț” aproape ridicol, dar de o autoritate incontestabilă. Da, conștiința mea a dominat ego-ul foarte interior, care ar fi dorit altfel, altceva. Nu-i nimic… Trece…

Acum, ca și altădată, revin de pe tărâmul visului cu un șoc. Este o diferență de la Cer la Pământ, între cine sunt, ce simt și ce fac, în oniric, și ființa care viețuiește pe-aici, prin „realitate”. De unde să știu dacă realitatea n-o fi „dincolo”? Așa cum nu știu dacă nu cumva, în „moarte” va fi o altă „viață”, mai „adevărată”. Devin din ce în ce mai curioasă…

dream

sursa: Giphy

Întoarsă la simțuri organice și „conștiență”, îmi încep dimineața. Cu eul de pe-aici, sunt bucuroasă. Cobor cu telefonul în mână, ca să-mi contorizez pașii, să fie peste 6.000, la sfârșitul zilei de pe… „aici”. Așa, ca o nouă provocare. Pun două ibrice cu apă, la fiert. Unul mai mare, pentru ceai, altul, mai mic, pentru cafeaua diluată bine. Cobor trei cești, din vitrina suspendată deasupra chiuvetei. Scot lămâia din frigider, tai o felie zdravănă, o storc într-o ceașcă, adaug apă călduță, amestec și încep să beau cu înghițituri mici, gândindu-mă că lichidul conține lumină, iubire, bunătate, compasiune, calm, vindecare, dăruire, prietenie, pace, frumusețe… O altă ceașcă o pregătesc pentru ceaiul soțului meu, în care pun mixtura de plante mărunțite. Când apa dă în clocot în ibricul mare, adaug până la umplerea cănii, apoi o acopăr cu o farfurioară. Fierbe apa în ibricul mic, închid focul și adaug o linguriță cu vârf de cafea bio, care miroase ca în copilărie, când mergeam cu mama și tata să cumpere cafea proaspăt măcinată sub ochii noștri.

În restul de apă din ibricul mare, adaug planta din care fac decoct. La final, închid focul și adaug câte o linguriță cu vârf, din încă două plante, pentru infuzie. Ceaiul meu. Nu e vorba mereu de aceleași plante. O filosofie întreagă, ușor de reținut și aplicat…

tea-party-1001654_960_720

foto: Pixabay

În tot acest timp, mai merg până la gamelele pisicilor, să adaug crochete și să schimb apa. Eventual, schimb litierele…

Unde mai pui că, tot între timp, pot umple o mașină cu rufe și demara un ciclu de spălare…?

La final, îmi iau cafeaua, un șervețel și telefonul, și urc să-mi fac ritualul, așezată confortabil, în pat. Cu pisica mare alături, citesc, scriu poezii, o pagina-două de jurnal, sau compun texte ca acesta, pentru rubrica Bozon.

4 răspunsuri la “Alegerile”

  1. Felicitări din suflet dragă Nușa, pentru minunatele tale creații! Mi-a plăcut ce-am citit aici și dacă m-ar întreba pe mine cineva ce premiu meriți, eu ți-aș da premiul I. 👏🌺❤️👏

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: