1. Despre melancolie
Melancolia este o „virtuoză” a logicei. Într-adevăr, argumentele pe care ea le găsește împotriva existenței au un mai mare grad de legitimitate decît argumentele ce pledează pentru. Argumentele melancoliei ne-ar transforma pe toți în adepți ai Neantului dacă n-am rezista datorită unei imunități hormonale, pe care noi, cei sănătoși, le-o opunem. Cît de umilită iese logica noastră dintr-o dispută cu melancolia! Unor „argumente” le opunem doar – seve!
2. O simplă observație
Cei ce susțin că spiritul este un „produs” al materiei ne cer de fapt să credem într-un miracol.
sursa: Pixabay
3. Duhul interior
O poezie pentru ca să fie eminentă nu e nevoie să dea deloc impresia că a fost clădită pe dinafară și cu unele materiale. Ea trebuie să pară făcută pe dinăuntru, cum se alcătuiește un vas, închis și translucid, de sticlă, din grația unică a unei respirații, ce se retrage apoi din el, fără de a-l sparge.
4. Firul de nisip
Un om de știință, înnebunind, făcea mare caz de-o cutie de aur, secretă, unde păstra un fir de nisip, pe care el l-a găsit. De-l întrebai ce are în cutie, el răspundea: Firul de nisip pe care Dumnezeu nu l-a numărat.
5. Indiferența naturii
Într-un universal naufragiu – planeta Saturn nici gînd n-ar avea să ne arunce colacul de salvare.
sursa: Giphy
6. Măreție fără efort
Ceea ce mă uimește totdeauna la un răsărit de soare este ușurința magnifică cu care se face, totala lipsă a efortului. Și totuși, prin ceea ce are loc – se schimbă fața lumii.
7. Fabulă cu oameni
Cînd filosoful Thales a spus: Totul e făcut din apă! – toți cîrciumarii din Milet s-au aliat făcîndu-i proces de calomnie.
8. Despre gratuitate
Înainte de a muri, pomii țin să mai înflorească o dată, dar fără a da rod.
sursa: Pixabay
9. Să nu te cerți cu oamenii mai mult decît cu tine însuți.
10. Frica e o pedeapsă pentru „ruptura” ce se declară între noi și Tot.
( toate citatele au fost selectate din volumul Elanul insulei, Lucian Blaga, editura Dacia, Cluj-Napoca, 1977)
* pentru autenticitate, în acest articol s-au păstrat normele gramaticale ale perioadei respective
4 răspunsuri la “Lucian Blaga: 10 aforisme remarcabile”
Să tot citești și recitești… Mulţumesc, Mihai ! Am distribuit postarea ta de pe Fb.
Sănătate, cunoaștere, creație ! După orice frământare – căci nu văd cum ar fi evoluția fără chestionări și zbucium – să se instaureze pacea sufletească și să se ivească posibilitatea trecerii la nivelul superior !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos, Anica! Cultura e hrana de care avem întotdeauna nevoie. 🙂
ApreciazăApreciază
Minunate aforisme! Mulțumesc, Mihai, că le-ai scris pe blog, nu aș fi știut de ele dacă nu le găseam aici. Te rog să-mi lași adresa ta de email, am o surpriză pentru tine. Weekend frumos! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc și eu! 🙂 bucuros de trecere. Pot fi găsit pe coltulcultural@gmail.com, e una din adresele mele de mail. Weekend frumos!
ApreciazăApreciază