Citatul de duminică (43): „el își privea victimele în ochi în fiecare zi”

– La ce propunere vă gândiți? întreabă cu glasul umil al celui care nu intenționează să opună vreo rezistență.

– Aaa, nu e mare lucru! Pentru imaginea dumneavoastră, știți, ne-am gândit că e important să arătați că sunteți în stare… adică, mă rog, că nu aveți de ce să vă sfiiți să vă priviți în ochi victimele.

Asta ar fi trebuit să fie floare la ureche, și totuși o amețeală fără avertisment îi crispă degetele pe suprafața netedă a telefonului. În apartamentul îngust, transformat în celulă de ispășire, el își privea victimele în ochi în fiecare zi. Uneori îl așteptau chiar pe pernă, când se trezea din somn, cum se întâmplase acum trei ani cu primul semn, garoafa albă, cu petalele năclăite de sânge și noroi. 

Prizonier în amorțeala somnului, simțise mai întâi doar o atingere scârboasă pe obraz. A îndepărtat-o cu un dos de palmă. Abia când s-a trezit de-a binelea a regăsit-o într-un colț al camerei, strivită, maculată, definitiv învinsă, ca un căpșor de copil care luptase până în ultima clipă să se nască, dar o voință mult mai puternică îl întorsese prematur din drum. La vederea micii mortăciuni, o milă sfâșietoare, fără zăgazuri și fără liman i s-a revărsat în vintre. A luat garoafa înapoi pe pernă și până spre miezul zilei s-a chinuit s-o salveze. Ore în șir a încălzit-o cu răsuflarea lui acră, de om bătrân, i-a netezit petalele cu degetul, una câte una, ba chiar a încercat să-i spele murdăria în chiuvetă. Degeaba, însă, răul nu mai putuse fi reparat, aceeași mână care o lovise, apoi o mângâiase încercând disperată să-i învie frumusețea fragilă, a învelit-o într-o pungă de plastic și, cu precauție, temându-se să nu fie prinsă asupra faptului, a așezat-o pe fundul găleții de gunoi.

(fragment din romanul Sindromul Stavroghin, Alina Pavelescu, Humanitas, București, 2019, pp.58-59)

 

foto: Humanitas

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: