Trăim vremuri grele și chiar dacă nu aș putea, și nu doresc să duc la final afirmația lui Cicero, pentru că vremurile-s altele, chiar dacă oamenii rămân cam aceiași, iată că „pe timp de pandemie”, cum am mai auzit pe unul, altul, exprimându-se, reușim să venim și cu vești bune. Ne păstrăm zâmbetul și zburăm spre zări mai bune. Spre singurul loc unde putem respira curat – la izvorul culturii.
În anul de grație 2020, asociația noastră a reușit să-și țină promisiunea în ciuda tuturor adversităților și să ducă mai departe un concurs devenit, deja, tradiție – „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”. Da, dragilor, concursul național de creație artistică a ajuns la cea de-a patra ediție și, slavă Cerului, nici în acest an nu am dus lipsă de lucrări (atât la secțiunea literară, cât și la cea plastică), dar mai ales nu au lipsit copiii talentați. Despre toate aceste lucruri și fapte frumoase vă vor scrie, în acest număr, președintele Asociației culturale „Cartea, izvor de cultură”, domnul Constantin Popuța (Stelu Pop) și doamna profesoară Claudia Elena Peter, jurat al concursului la secțiunea de artă plastică. Totodată, începând din acest număr vom începe publicarea câtorva lucrări literare și artistice ale participanților din acest an. Această inițiativă este gândită și împărțită pe trei numere ale revistei, până la finele acestui an.
În paralel cu cele menționate mai înainte, vom continua prezentarea câtorva rubrici clasice ale revistei. Așadar, în acest număr veți avea ocazia să vă întâlniți cu unele produse editoriale ale editurii Cartea Daath, prezentate la rubricile Orizonturi temporale și Semnal editorial. De asemenea, la rubrica de istorie, vom continua relevarea personalităților marcante ale istoriei noastre cu un articol despre Alexandru Ioan Cuza și, vorbind de personalități marcante, vă recomand articolul despre Biblioteca Teleki unde prezentăm, totodată, trei membri ai familiei care au contribuit la realizarea și dăinuirea acestui lăcaș de cultură. În continuarea și completarea acestora, la In memoriam ni-l vom aminti pe marele pohet Gellu Naum și ne vom întâlni cu câteva titluri ale altei edituri interesante, Itaca, la Scriitori români din diaspora.
Fără alte cuvinte, v-am pregătit un alt număr eclectic, și-am încălecat pe-o șa și vă invit să ne citiți revista!
Mihai Cotea, redactor revista „AC”