John Atkinson Grimshaw, pictorul nopții și al mării

John Atkinson Grimshaw a început să picteze pentru prima dată într-o perioadă în care lucra ca funcționar la Societatea Căilor Ferate Great Northern. Familia acestuia s-a opus acestei idei, astfel că abia în 1858, după ce s-a însurat cu verișoara artistului Thomas Sidney Cooper, acesta a putut să se dedice trup și suflet picturii.

Auto-didact, Grimshaw a vernisat pentru prima oară la Leeds, în anii ’60 ai secolului al XIX-lea. Expoziția tematică privea natura moartă. 10 ani mai târziu era suficient de cunoscut pentru a-și închiria o clădire de secol 17 la Scarborough, după un eveniment extrem de dur al vieții sale – moartea celor trei copii ai săi. Și-a numit reședința Castle by the Sea (Castel lângă mare), edificiul fiind localizat în vârful unei stânci, bucurându-se de priveliștile minunate ale golfurilor nordice și sudice. Numele casei a fost inspirat de un poem scris de Henry Wadsworth Longfellow.

Mutarea s-a dovedit inspirată, deoarece acest pas a contribuit decisiv la atractivitatea lucrărilor sale, acesta fiind pasionat, de-a lungul întregii sale vieți, de vapoare, mare, docuri, de tot ce era legat de spațiul marin.  

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este unnamed.jpg

foto: grimshaworigin.org

 

În aceeași decadă, Grimshaw reușește să atingă inspirația supremă prin pictarea tablourilor cu tematică nocturnă (n.b. preferatele mele). Cu această ocazie, achiziționează o a doua casă la Scarborough, unde se află majoritatea picturilor sale peisagistice nocturne.

Grimshaw a pictat în special pentru comanditari și pentru expoziții private, expunându-și doar cinci lucrări la Academia Regală (între 1874 și 1886) și la Galeriile Grosvenor, Londra. Printre cele mai des pictate orașe și docuri se numără Glasgow, Liverpool, Leeds, Scarborough, Whitby și Londra. De altfel, stilul său s-a schimbat prea puțin de-a lungul timpului, concentrându-se mai mult asupra viziunii sale individuale.

Deși nu a inițiat o școală proprie, picturile sale în ulei au fost contrafăcute și imitate încă din timpul vieții.

Anii 1880 vin împreună cu o criză financiară în viața artistului, care-l determină să se mute înapoi la Leeds, sporindu-și producția la aproximativ cincizeci de tablouri pe an. În acea perioadă apar unele elemente de realism social în compozițiile sale, ocazie cu care-și continuă seria de tablouri cu temă nocturnă și urbană (mai ales), unele din cele mai populare creații ale sale.

Ar fi fost interesant de urmărit traiectoria acestui artist aparte dacă nu s-ar fi stins din viață la 57 de ani, în anul 1893, răpus de cancer.

John Atkinson Grimshaw, un pictor remarcabil, dar prea puțin apreciat, la nivel mondial.

 

 

 

traducere și adaptare după https://www.johnatkinsongrimshaw.org/

3 răspunsuri la “John Atkinson Grimshaw, pictorul nopții și al mării”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: