Am fost la atelier de scriere literară și a meritat

De curând, editura Cartea Daath a lansat un nou atelier, care se numește chiar așa – Atelier de scriere literară. Scurt, clar și cuprinzător. Împărțit în două module, Începutul și Dezvoltarea, atelierul nu promite marea cu sarea, dar vă promit eu (vorba englezului) că merită încercat. De ce? Vă zic imediat.

Multă vreme am fost reticent față de atelierele de scriere și/sau creație literară, mergând pe premisa că te naști cu har (românul s-a născut poet, așa-i?), nu-l primești la ore ca pe bomboane, însă sînt pregătit să mă contrazic și exact asta am să fac în articolul acesta. Și nu, nu e ca și când dacă am lansat trei romane, o carte de poeme și una de proză foarte scurtă mă simt un king of the wor(l)d, trăiască-ne DiCaprio. Nu, cât trăiești, înveți. Despre asta e viața, un etern exercițiu, ca să amintesc de titlul celui mai drag volum de poeme al Danielei Marin, care mi-este și editor și, totodată, cea care organizează toate atelierele editurii.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este fara-titlu.jpg

Despre Daniela nu pot spune mai multe decât că o recomandă toate cărțile editurii Cartea Daath, la care s-a ocupat de editare și/sau de traducere. Colaborarea noastră la editarea romanului La capătul șoaptelor m-a convins că am în față o persoană profesionistă și care are un adevărat background în spate în treaba asta cu editarea, și nu numai, un cuvânt de spus. De fapt, exercițiile mele de scriere literară au început încă de pe atunci. La sugestia ei am rescris unele scene din roman care meritau ceva mai mult, am eliminat altele de a căror existență mă miram până și eu, însă au fost și câteva cazuri când am scris de la zero câteva scene care nu existau în draftul original (să nu mai zic de acele intermezzo-uri ca niște indicații regizorale). Și nu-mi pare rău pentru că, așa cum îi ziceam unui prieten, Daniela știe pe ce butoane să apese ca să-ți creeze acel moment-bob de „wow, la asta nu m-am gândit”, totul cât se poate de fidel lucrării tale, nu impunându-și o viziune aparte sau care desparte ceva. La mine așa a fost.

Cât despre atelier, la întâlnirea unde am avut șansa să particip alături de încă trei copii minunați și talentați, am făcut exerciții simple, dar de efect. Stimulatoare imaginației, creativității. Ca într-un laborator în care experimentezi. Atmosfera e prietenoasă, încurajatoare, deci nu e vorba de rigori anchilozante, priviri de sus sau zâmbete îngăduitoare. Nu, e despre omenie și creștere. Un mediu benefic creației.

Cum am în vedere reluarea lucrului la mai multe drafturi în proză, dar doresc să particip și la concursul de poezie al editurii, trebuie să-mi revin în formă, nu? După lungul episod de status-quo denumit simplu Viață & Co, nu mi-am mai exersat mai deloc mușchiul literar și se știe ce se întâmplă cu un mușchi neexersat, da? Scrisul, ca și creierul, au nevoie de asta. De aceste exersări-pulsație, așa cum inima are nevoie să bată pentru a exista. Pentru a fi.

Atelierul de scriere literară continuă, dragilor. Nu mă adresez unui grup anume, ci iubitorilor de literatură, de scris, de învățare continuă, de orice vârstă.  Merită.

2 răspunsuri la “Am fost la atelier de scriere literară și a meritat”

  1. Multumesc, Mihai Cotea -Coltul Cultural! Pentru bucurie, pentru… tot! nu am repostat articolul tau, ci am raspuns printr-un articol in blogul meu personal. Asa am gasit de cuviinta, tinind cont ca aveam de spus mai multe. Sanatate si bucurii si… Inspiratie!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: