Învățând, vom ști #semneledepunctuație (2)

Astăzi despre| [ , ], [ ; ], [ : ]

[ , ] VIRGULA este semnul grafic de punctuaţie care marchează o pauză mai mică decât punctul. Ea delimitează propoziţii în cadrul frazei şi părţi de propoziţie în cadrul propoziţiei, pe baza raporturilor sintactice dintre ele. Virgula redă grafic ritmul vorbirii şi al intonaţiei.

 1. În acest caz, este folosită pentru a despărţi termenii unei enumeraţii. Exemplu: Am cumpărat cireşe, mere, pere şi banane.
 2. În acest caz, este folosită pentru a despărţi un substantiv de o apoziţie/ apoziţia de restul propoziţiei. Exemplu: A venit Maria, vecina, în vizită.
 3. În acest caz, este folosită pentru a despărţi substantivul în vocativ de restul propoziţiei. Exemplu: Vino, băiatule!
 4. În acest caz, este folosită pentru a despărţi vorbirea directă de vorbirea indirectă. Exemplu: „- Se întoarce Sia, zise Lina.” (Hortensia Papadat-Bengescu, Concert din muzică de Bach)
 5. În acest caz, este folosită pentru a marca lipsa unui verb. Exemplu: „Adesea, puse alături, caietul lui ai fi zis că este modelul de caligrafie, scris de mână…” (I. L. Caragiale, Triumful talentului)
 6. În acest caz, este folosită pentru a despărţi construcţia participială/gerunzială aflată la începutul propoziţiei. Exemple: „Schimbând ceea ce-i de schimbat, N. Iorga a jucat în cultura română, în ultimele patru decenii, rolul lui Voltaire.” (G. Călinescu, Istoria literaturii române de la origini până în prezent) „Străpunşi de degetul răzbunător al lui N. Iorga, duşmanii invizibili se prăbuşeau surd pe duşumele…” (idem)
 7. În acest caz, este folosită pentru a despărţi construcţia incidentă de restul propoziţiei. Exemplu: „Subt influenţele mahomedane şi veneţiene şi chiar, poate, sub clima nordică…” (Al. Odobescu, Pseudo-kynegetikos)
 8. În acest caz, este folosită pentru a despărţi adverbele de negaţie şi afirmaţie(dacă au valoare de propoziţie!) de restul propoziţiei. Exemplu: „Da, răspunse acesta cu glasul stins.” (G. Călinescu, Enigma Otiliei)
 9. În acest caz, este folosită pentru a marca raportul de coordonare/ subordonare dintre propoziţiile frazei. Exemple: A venit, dar nu a spus nimic. Că eşti un om onest, o ştie oricine.

[ ; ] PUNCTUL ŞI VIRGULA este semnul grafic care marchează o pauză mai mare decât cea redată prin virgulă şi mai mică decât cea redată prin punct. Folosirea acestui semn grafic depinde de cel care scrie textul, pentru că este mai mult un mijloc stilistic decât gramatical.
Exemplu: „Dar a noaptei neagră mantă peste dealuri se lăţeşte,/ La apus se adun norii, se întind ca un veşmînt;/ Peste unde şi-n tărie întunerecul domneşte;/ Tot e groază şi tăcere… umbra intră în mormînt.” (Grigore Alexandrescu, Umbra lui Mircea. La Cozia)

[ : ] DOUĂ PUNCTE este semnul grafic de punctuaţie care marchează o pauză, în general, mai mică decât pauza indicată prin punct.

 1. În acest caz, semnul este folosit pentru că urmează o enumerarea.
  Exemplu: Lucrurile importante pentru ea erau: familia, învăţătura, adevărul şi cinstea.
 2. În acest caz, semnul este folosit pentru că urmează vorbirea directă. Exemplu: „Cu gândurile astea frumoase, repetă mai aspru: — Tanti, sună!” (Hortensia Papadat-Bengescu, Concert din muzică de Bach)
 3. În acest caz, semnul este folosit pentru că urmează o explicaţie. Exemplu: Adevărul este acesta: am uitat sa învăţ!
 4. În acest caz, semnul este folosit pentru că urmează o concluzie. Exemplu: Concluzia este următoarea: trebuie să învăţ mai mult!

VA URMA

(c) prof. Aida Ionela Ștefan

sursa

foto original: Pixabay

prima parte AICI

6 răspunsuri la “Învățând, vom ști #semneledepunctuație (2)”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: