Sâmbăta la cinema: Chers amis (2017)

Tragi-comedie umană atemporală și general valabilă

Vă prezentăm „Chers Amis”, scurtmetraj realizat de Valeriu Andriuță, o poveste a unei școli de provincie plasată undeva într-un Est foarte îndepărtat, și, în același timp, foarte aproape de noi.

Regie: Valeriu Andriuță
Scenariu: Valeriu Andriuță
Distribuție: Ion Grosu, Vitalie Bantaṣ, Mariana Liurca, Ecaterina Ladin, Viorica Vodă, Eliza Bercu, Victoria Agache, Vitalie Bichir, Mihai Prepeliță, Lucia Beiu.
O producție: Amprenta Films
Producător: Valeriu Andriuță
Producător executiv: Tudor Reu
Co-producător: Mariana Liurca
Imagine: Radu Aldea
Sunet: Constantin Titi Fleancu
Montaj: Iulia Andriuță
An: 2017

Scurtmetrajul „Chers Amis” este primul proiect de autor al lui Valeriu Andriuță, cunoscut ca actor din „Corul Pompierilor”, „Zapping”, „Occident”, „După Dealuri”, „Bacalaureat”, „Afacerea Est”, “A gentle Creature”, “Donbass”, “Dragoste1. Câine”. O cancelarie profesorală dintr-o școală basarabeană de țară. O zi de iarnă cu mult omăt și viscol. Un bulgăre de zăpadă în care se află un pietroi sparge geamul unei săli de clasă. În lipsă de altceva și așteptându-l pe director să se întoarcă de la consiliul local (unde s-a luptat pentru subvențiile ce fuseseră din nou reduse la jumătate) ca să poată începe ședința, profesorii vorbesc ba de una, ba de alta.

Micile lor povești sunt adesea hazlii, dar hazul are – în subtext – un gust amar. E mai mult un haz de necaz. Necazul că, neavând cretă, profesorul de sport nu poate marca pentru elevi liniile de start și de finish, aceștia neștiind nici unde începe, nici unde se termină cursa lor. Necazul unei profesoare de geografie care nu reușește să-și învețe elevii că Marea Neagră e în Europa, nu în Africa. Necazul profesorului de religie, exasperat de elevii basarabeni care nu înțeleg când anume cade cu adevărat Crăciunul. Directorul îi răspunde că, fiind europeni, Crăciunul este prăznuit oficial pe stil vechi, iar acasă e liber fiecare să-l țină după cum vrea. La ședință participă și un bătrân portar acuzat de director că sună de recreație cu cinci minute mai repede. Este mustrat și i se spune să lase Ministerul Educației să stabilească „durata orei academicei”.

Peste toate, în aerul cancelariei plutește tristețea dascălilor pricinuită de lipsa fondurilor pentru învățământ. Fin psiholog și un autentic umorist, Valeriu Andriuță izbutește un admirabil film de atmosferă, cu dialoguri ce cultivă – rara avis – expresivitatea cuvântului.

Suntem, parcă, în plină langoare oblomovistă, cu personaje nostalgice și blajine ce filosofează și se iluzionează cehovian. „Chers Amis” anunță un promițător regizor de cursă lungă. (Marian Sorin Rădulescu, Despre o anumită stare de imponderabilitate, Convorbiri Literare, 2018)

sursa

2 răspunsuri la “Sâmbăta la cinema: Chers amis (2017)”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: