Citatul de duminică (56) : Sclipirea

Mă cuprinsese sentimentul acela de toropeală, ca de transă, pe care îl ai atunci când ești în fața unui foc de sobă și ai câteva pahare de băutură. Și, dintr-o dată, copiii au început să strige. Timpul s-a comprimat, curgând foarte încet, ca o mâzgă. Îmi aduc aminte cum unul dintre copii a dat peste ghiveciul meu cu mentă de pe noptieră și mi s-a părut că o să dureze o jumătate de oră până ce o să reușesc să îl apuc și să îl prind. Iar când am făcut-o, am realizat că întregul meu braț era înfășurat în lumină. M-am gândit că arăta atât de minunat, încât eclipsa complet aspectul îngrozitor. După care cineva a țipat: Feriți, o să explodeze! Și imediat m-am gândit: Așa va fi! O să sar în aer ca o grenadă! Uneori cred că oamenii sunt mai sensibili atunci când intră într-o astfel de stare. Sclipirea. Așa că am fugit mâncând pământul, cu tot cu ghiveciul meu cu mentă. Direct printre doi paznici și șase doctori și asistente, prin pajiștea din sudul spitalului. Când am intrat în ea, m-am gândit că o să dau foc ierbii, dar nu am făcut-o. A durat ceva timp ca lumina să se stingă, iar după aceea tremuram de parcă eram beată.

-Beată?

-Ooo, da, zise Don Lewiston. Ajungi să fii destul de cherchelit după ce ieși din Sclipire. Mai ales primele dăți. Îți uiți propriul nume.

-Faci ce?…

-Foarte mulți, interveni Carol, își uită numele, prima dată. Eu sunt de părere că asta e cea mai frumoasă parte. Toate lucrurile despre care crezi că sunt cele care te definesc pur și simplu se decojesc asemenea unei portocale de Crăciun. Sclipirea te macină până la cea mai profundă parte a ta, cea mai bună parte, acel tu care se înrădăcinează mai adânc decât o face un nume sau o echipă de fotbal. Și devii conștient că sinele tău este doar o frunză într-un copac, și toată lumea pe care o știi și pe care o iubești sunt celelalte frunze de lângă.

O salcie, se gândi Harper și se cutremură.

(fragment din romanul Omul focului, Joe Hill, traducere de Alexandru Voicescu, editura Herg Benet, București, 2018, pp.154-155)

foto: Herg Benet

2 răspunsuri la “Citatul de duminică (56) : Sclipirea”

 1. […] mai publicat în ultima vreme. Dacă vreți să parcurgeți un citat din una dintre ele vă las aici […]

  Apreciat de 1 persoană

  • Mihai spune:

   mulțumesc mult pentru menționarea blogului și cuvintele tale frumoase, Roxi! Poate ți-am mai zis că retrospectiva asta a ta, mi se pare un lucru extrem de sănătos. Calde salutări sufletului! 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: