Citatul de duminică (57): Starea de boală este o categorie a resentimentului însuşi

Eliberarea de resentiment, transfigurarea mai presus de resentiment – cine ştie în cât de mare măsură eu sunt până la urmă îndatorat să aduc mulţumiri şi pentru asta îndelungii mele maladii! Problema nu este deloc simplă: trebuie să fi fost în situaţia de a o fi trăit din propriile forţe şi din propriile slăbiciuni. Dacă trebuie să se poată spune ceva valabil, în fond, împotriva faptului de a fi fost bolnav, împotriva stării de slăbiciune, atunci este adevărat că, în asemenea stări, instinctul propriu-zis de autovindecare, adică instinctul de apărare şi de înarmare din om, se destramă. Omul nu se mai poate desprinde de nimic, nu mai poate face faţă nici unei situaţii, nu mai poate replica în nici un fel unei situaţii: totul îl răneşte. Oamenii şi lucrurile pătrund ameninţător de aproape, cele trăite ating prea adânc, amintirea este o rană care zvâcneşte. Starea de boală este o categorie a resentimentului însuşi. – Şi, împotriva unei asemenea stări de lucruri, bolnavul are un singur leac – eu îl numesc fatalismul rusesc, acel fatalism lipsit de revoltă cu care un soldat rus pentru care campania a ajuns de-a dreptul insuportabilă se întinde pur şi simplu, până la urmă, în zăpadă. Să nu mai trebuiască să se lase atins de nimic, să nu mai accepte nimic, să nu mai înghită nimic – şi mai presus de orice să nu mai trebuiască să reacţioneze… Marea îndreptăţire raţională a acestui fatalism, care nu este totdeauna doar curajul de a muri, cât o forţă care să întreţină viaţa în cele mai primejdioase circumstanţe, este diminuarea metabolismului, încetinirea proceselor lui, un fel de voinţă de hibernare.

Câţiva paşi mai departe în această logică şi îl avem pe fachir, care doarme cu săptămânile într-un mormânt… Pentru că uzura ar fi prea mare dacă s-ar mai reacţiona pur şi simplu, nu se mai reacţionează deloc; aceasta este logica. Şi cu nimic nu se precipită mai repede arderile decât cu afectele resentimentului. Mânia, vulnerabilitatea maladivă, neputinţa de a trece la răzbunare, pofta, setea de răzbunare, amestecarea otrăvurilor, în toate înţelesurile termenului – acestea sunt pentru cei istoviţi, în mod cert, modul cel mai dăunător de a reacţiona: se condiţionează prin acestea o uzură rapidă a forţei nervoase, o intensificare maladivă a evacuărilor pernicioase, de exemplu a fierii în stomac. Resentimentul reprezintă interdicţia în sine pentru un bolnav – partea rea a fiinţei lui, din păcate şi predispoziţia sa cea mai firească.

Lucrul acesta l-a înţeles acel fiziolog profund care a fost Buddha; „religia“ sa, pe care am putea-o de -numi mai bine o igienă, pentru a nu o confunda cu lucruri atât de jalnice cum este creştinismul, a făcut să urmă, în zăpadă. Să nu mai trebuiască să se lase atins de nimic, să depindă efectul de victoria asupra resentimentului: eliberarea sufletului de sub domnia resentimentului – primul pas spre vindecare. „Nu prin vrăjmăşie ia sfârşit vrăjmăşia, prin prietenie ia sfârşit vrăjmăşia“: asta stă scris la începutul învăţăturii lui Buddha – astfel vorbeşte nu morala, astfel vorbeşte fiziologia.

(citate din volumul Ecce homo, Friederich Nietzsche, editura Humanitas, 2013, București, pp.23-25)

Humanitas

Un răspuns la “Citatul de duminică (57): Starea de boală este o categorie a resentimentului însuşi”

  1. „Marea îndreptăţire raţională a acestui fatalism, care nu este totdeauna doar curajul de a muri, cât o forţă care să întreţină viaţa în cele mai primejdioase circumstanţe, este diminuarea metabolismului, încetinirea proceselor lui, un fel de voinţă de hibernare.”

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: