Citatul de duminică (64): „Nimic nu e mai chinuitor decât să simți toate lumile știute”

Pe holurile Templului se opri o singură dată, când, trecând prin dreptul unui alcov scufundat în întuneric, omul cu cap de cal auzi șoapte ciuntite, vorbe plânse. Se opri și-l privi pe cel îngenuncheat și ascultă. Îi recunoștea vocea și mirosul straniu ce ieșea din el și din alcov îi aminti de cineva și, înțelegând cine era, se uită speriat la Hiran Sak, care dădu din cap și îi făcu semn că era timpul să plece. Îngenuncheat în fața unui geamlâc prin care se putea vedea limpede pielea înfiorată a Mamei, era o jumătate de mai’Om sprijinită în cealaltă jumătate, un mecanism amplu de atele, cârje, corzi și sfori ce completau statura unei creaturi care-și purta pe corp însemnele durerii sufletești. Ceva mai târziu, în odaia sa, înainte de a-și așeza capul de cal, omul află de la Hiran Sak povestea vieții Maestrului, despre care se zicea că, umblând de unul singur prin toate lumile știute, își lăsase piciorul drept în ne’Lume, brațul drept în pre’Lume, jumătate de cap în post’Lume și jumătate de suflet întru’Lume.

-Și știi ce e mai rău, omule cu cap de cal? încheie Hiran Sak istorisirea? Că membrele și capul și sufletul Maestrului încă mai tânjesc după jumătățile lor și Maestrul simte durerea acelor bucăți ce lipsesc, și, se zice, nimic nu e mai chinuitor decât să simți toate lumile știute, când una singură e de ajuns să te omoară încă de când te naști.

Hiran Sak plecă și omul cu cap de cal adormi, iar, în smucirea Mamei ce înfăptuia o nouă zi, ceața din vis se limpezi și ochiul farului căzu pe o mică barcă ce plutea pe valuri. În ea zăcea miezul sufletului omenesc, iar omul cu cap de cal se trezi urlând și strigă ceasuri bune în spatele măștii, înspăimântat de moarte de chipul miezului sufletului omului, și la multă vreme după trezire, omul cu cap de cal încă mai vedea, când închidea ochii, chipul acela din barcă, cu al său zâmbet pervers și înșelător, fiind.

(fragment din romanul Bășica Lumii și a ne’Lumii, Flavius Ardelean, editura Herg Benet, București, 2017, pp.220-221)

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: